Посланици: Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България

OFFNews 15 юли 2020 в 15:00 3085 0

Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България, са заявили посланиците на държавите членки на Европейския съюз и Швейцария у нас, които имаха среща с президента Румен Радев днес.

Според представителите на дипломатически мисии страната ни има пълното право да бъде равноправен член на ЕС, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство.

Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт, казал Румен Радев на срещата. 

Той подчертал, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта. Необходими са промени и в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост и особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността.

"Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната“, подчертал президентът. Той допълнил, че консултациите за промени в конституцията, които стартираха по негова инициатива, продължават.

Като основни предпоставки за увеличаване на чуждестранните инвестиции в българската икономика, дипломатите откроили необходимостта от предвидима за бизнеса среда и ефективно противодействие на корупцията.

Държавният глава изразил амбицията и възможностите на страната ни да привлича много повече инвестиции, да произвежда повече и с по-висока добавена стойност. Радев отново посочил необходимостта от ръст на инвестициите в развитието на човешкия капитал у нас, както и за равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европа, като най-ефективна мярка за устойчиво социално и икономическо сближаване.

Президентската институция остава ангажирана с подготовката на България да бъде домакин през 2021 г. на регионалната инициатива „Три морета“ за насърчаване на транспортната, енергийната и дигитална свързаност в Източна Европа, посочил още на срещата президентът Радев. Той припомни, че ротационното председателство на платформата за диалог следва да бъде поето от черноморска държава, а кандидатурата на България вече е била одобрена от страните-участници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови