Политолог: Местните избори ще взривят коалиционната формула

OFFNews 30 ноември 2021 в 08:35 2819 0

Снимка Кирил Чобанов, БНР

Местните избори ще взривят коалиционната формула, прогнозира в интервю за БНР политологът Георги Киряков.

Според него следващата битка за местната власт може да повлияе върху продължителността на мандата на бъдещото съвместно управление.

„Не си представям управление между тези четири партии и битка за кметове и за общински съвети по места. Това ще взриви при всички положения коалиционната формула. Това означава, че е възможно партиите, особено големите – говорим за БСП и по-старите и по-опитни, да си направи сметка точно с такъв хоризонт. Което изключва пълен четиригодишен мандат“, смята Киряков.

ПП е единствената с възходящ тренд и в битка с останалите партии „ще изсмуче“ и останалия ресурс на тези партии, подчерта политологът в предаването „Преди всички“.

„Има хоризонт, дългосрочен, макар и двегодишен, който ще се изпълни от тези партии“, прогнозира Киряков.

Според него БСП се държи като първа политическа сила, от която зависи съставянето на това правителство, което е огромен проблем и за четирите партии.

"Това явно е тяхната стратегия на поведение. Очевидно има за какво да се пазарят“, коментира той.

И в коалицията ДБ отношенията не са приятни не само за тяхната публика, но и за публиката като цяло, отбеляза Георги Киряков.

„И там има подводни камъни, с които ПП също трябва да се съобразява по някакъв начин и да ги преодолее, да ги подмине. Защото това може да обърне и тяхната лодка. Сред четирите партии няма спор дали Бойко Рашков да остане или не", посочи още Киряков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови