Полиция и армия ще пазят българо-турската граница

Тези двама мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си, каза Гълъб Донев за загиналите полицаи

Ружа Райчева 26 август 2022 в 10:47 1133 1

Служебният министър-председател Гълъб Донев

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Служебният министър-председател Гълъб Донев

Засиленият мигрантски натиск през последните няколко месеца ще срещне категоричния отговор на държавата. Полиция и армия ще пазят българо-турската граница в координация и взаимодействие, заяви служебният министър-председател Гълъб Донев в началото на днешното заседание на Министерски съвет. 

Вчера след гонка в Бургас, автобус, превозващ мигранти 47 мигранти, прегази патрулка и отне живота на двама полицаи. Днес Донев напомни, че миналата седмица МС одобри допълнителни разходи в размер на 1,5 милиона за ремонт на срязаните участъци от оградата на южната ни границата ни. Донев каза, че въпреки подозренията за съучастие на представители на МВР в мрежата за трафик на хора, е убеден в силната мотивация на полицейските служители и военнослужещите, които ще се включат в охраната на границата.

"При необходимост да се търси съдействие от Европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс". Всички служби, чиято основна задача и функция е да гарантират националната сигурност, да активизират дейностите си за превенция на нелегалния трафик, за да няма изненадани, когато едно 15-годишно момче с хуманитарен статут шофира автобус с 47 нелегални мигранти", заяви Гълъб Донев.

Служебният премиер посочи, че е публична тайна, че трафикът на хора се извършва през договорени и проверени пътни трасета. Донев подчерта, че щом местните могат да посочат каналите за нелегален трафик към Сърбия и Румъния през България, и службите трябва да са информирани за това. "Възлагам на МВР задачата да извършва строг контрол и наблюдение по пътищата, по които е известно, че се изпълнява нелегален трафик на мигранти", каза министър-председателят.

По думите на Донев голямата цел на служебния кабинет е присъединяването на България към Шенгенското пространство. Според него решителните действия на правителството ще докажат на европейските ни партньори, че България е способна да противодейства на корупцията и да защити границата си, която е граница и на ЕС.

Гълъб Донев заяви, че причината за смъртта на двамата полицаи от Бургас - Йордан Илиев и Атанас Градев, е в нарушените граници. Той е на мнение, че решението на полицаите да препречат пътя на автобуса, макар и фатално за тях, вероятно е продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени. "Тези двама мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си", каза Донев.

Служебният премиер изрази съболезнованията си за семейства и близките на Илиев и Градев и помоли състава на МС да почете жертвата им с минута мълчание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

915

1

8LCHQ997B0oOvWE

26.08 2022 в 11:23

Нищо няма да се получи.Корупцията е огромна.Все едно да спрете наркотиците или проституцията ,която така и не искате да легализирате.
 
X

Да помогнем на украинските деца!