Почина бивш ректор на Спортната академия

OFFNews 23 август 2014 в 18:20 4017 0

Проф. Никола Хаджиев

На 23 август след кратко боледуване почина видният спортен деятел проф. Никола Хаджиев, съобщиха от Националната спортна академия (НСА).

Проф. Хаджиев е ректор на НСА “Васил Левски” в периода 1979 - 1987 г. Той бе член на Изпълнителния комитет на Международната федерация по гимнастика и неин първи вицепрезидент в периода 1980-1984 г.

Проф. Хаджиев е член на Българския олимпийски комитет и негов вицепрезидент от 1980 до 1990 г. През 1993 г. инициира и създава Българска асоциация “Спорт за всички”, която оглавяваше до момента.

През 1997 г. е инициатор и постоянен председател на Националното научно сдружение “Спорт, стрес, адаптация”.

Проф. Никола Хаджиев е дългогодишен преподавател в НСА в областта на структурата, организацията и управлението на гимнастиката и биомеханиката на гимнастическите упражнения.

Удостоен е със званието “Заслужил деятел на физическата култура и спорта”. Награден е с орден “Кирил и Методий II степен” и два ордена на труда – златни.

Поклонението ще се извърши на 25 август - понеделник, от 11 часа в Многофункционална спортна зала, НСА, Студентски град. Погребението е от 12:30 часа в Държавен гробищен парк “Бояна”.

Академичната общност на Национална спортна академия изказва искрените си съболезнования на семейството и близките на професора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови