Плевнелиев свиква КСНС по киберсигурност

OFFNews Последна промяна на 14 април 2016 в 07:07 2807 5

Държавният глава Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност днес.

На заседанието ще бъде представена новата стратегия за киберсигурността „Кибер устойчива България 2020”, която предвижда създаването на Национална координационно-организационна мрежа за киберсигурност (НКОМКС), в която освен държавни институции ще влизат и неправителствени организации, както и представители на бизнеса, свързан със стопанисването на обекти от критичната инфраструктура - фирми, свързани с банковия, транспортния и комуникационния сектор. Част от мерките за противодействие на киберпрестъпленията, залегнали в стратегията, са създаването на киберразузнаване, специализиран "киберрезерв" в армията, както и центъра за борба с киберпрестъпността и аналог на спешния тел. 112, на който ще се подават сигнали за престъпления в интернет.

Участниците в КСНС ще обсъдят доклад на тема „Национална политика за осигуряване на киберсигурност. Изграждане на система, нормативно и финансово осигурена, за киберсигурност, защита и противодействие на кибератаки", както и доклади относно „Организационни, функционални и ресурсни способности за противодействие на кибератаки".

Докладчици по темите ще бъдат вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, министърът на отбраната Николай Ненчев, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност" Димитър Георгиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.04 2016 в 13:45

аууууу, че важен проблем, сайта на президента е под заплаха!

Да, да! Под заплаха бил и профилът му в Туитър!
ха-ха-хахх!
Тоя мухльо допреди 40дни имаше по-малко привърженици от данка самоковската @FandakovaY, пък сега "набъбнал" до 14К и отгоре!
Абе тия коври там дето му пляскат профила, не осъзнават ли, че са им лъснали задниците и други части около тях с това насилване? Ми може ли да имат 20 публикации и нито един лайк по тях или барем 2 думи от кух профил, да напише, че е съгласен, че приветства нещото си...
Ебаси нещастниците!
Според мен този толкова тенденциозен профил @BgPresidency се води от оная пача дето го изтипоса на фона на Скалистите планини за Нова година!
Бездарие и духовна нищета.

14.04 2016 в 13:20

Докато не възстановят ПОЛИТИЧЕСКАТА ПОЛИЦИЯ няма да се кротнат. Всяко различно от това на власта мнение ще се счита за ВРАЖЕСКО. Борбата с ИДЕОЛОГИЧЕСКАТА ДИВЕРСИЯ продължава на нов по-висок етап. Лицата с неправилни идейно-политически възгледи са ВРАГОВЕ НА ДЕМОНОКРАЦИЯТА. Комунизъм в действие. Да защитим еврогейско-педероатлантическите ценности, камераден!

14.04 2016 в 10:31

аууууу, че важен проблем, сайта на президента е под заплаха!
А сигурността за собствеността на хората на никой не му дреме. Е сега почват хората да съдят, да има какво да си берят братята РОМИ. Човек вече не може и да си пимисли да има къща в която не живее активно извън града, освен ако не е наел мутри да я вардят, обаче на президента хибридната война му е прблема.

14.04 2016 в 10:24

За какво му е на 'хуйло' да 'ви атакува', при положение, че вие си имате за началник на държавното Ай-ти оня професор-некадърник, дето не можа да пусне един статичен сайт за изборите, па после лъга и маза за 'кибератаки'.

14.04 2016 в 09:49

Хуйло пак ще ни атакува, така че трябва да се стягаме.....