Плевнелиев към Радев: Няма европейски лидер, който приема Крим за руски

OFFNews 15 януари 2017 в 11:27 18045 34

Снимка Сергей Антонов - OFFNews

Росен Плевнелиев.

Когато продължаваме да твърдим, че Крим де юре е украински, но де факто е руски, защото Русия е забила флага си там и трябва да се питат хората за това какво да бъде бъдещето на Крим, тази теза не се споделя от нито един европейски лидер. Тази теза категорично не се споделя и от мен.  Президентът Радев, когато встъпи в длъжност, ще трябва да обмисли тази теза много внимателно.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за Българското национално радио.

Плевнелиев припомни, че съдът в Хага е определил анексирането на Крим като "акт на въоръжена агресия“ и "незаконна окупация“.

Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд. Аз ще помогна на Радев - ще му дам своите аргументи. Над нас е законът! Над нас е върховенството на правото! Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички, каза Плевнелиев.

Прагматичност – да, решения - да, реализъм - да, но в основата на всичко това трябва да бъдат ценностите, моралът, върховенството на правилата, които са задължителни за всички. Именно затова няма как да се съглася със ситуация, при която ние казваме: Ами вижте, тук гледаме едни таблички, в които губим едни милиарди и понеже губим едни милиарди, дайте сега да се съгласим с най-голямото безобразие, което по-скоро ни води в посоката на война, а не на мир, заяви президентът относно българската позиция за Крим.

Русия поставя в зависимост и дестабилизира трайно редица държави

Никой не иска да се връща към нова студена война, убеден е Плевнелиев, според когото сме на един съвсем нов етап в развитието на света: "студен мир" - връщат се много методи от студената война като противопоставянето и използването на енергията като оръжие, а не като стока.

Във времето на "студен мир" ние сме свидетели и на изключително много замразени конфликти. В зоната на Черно море имаме редица замразени конфликти, в които държави нямат контрол върху част от територията си. Например в Грузия, например в Украйна, например в Нагорни Карабах, в Приднестровието - всеки един от тези замразени конфликти е иновация на Русия и, за съжаление, дестабилизира трайно и поставя държави в зависимост. Каква е съдбата на хората там? Колко фабрики се строят в зони на замразени конфликти? Кой ще инвестира в Донбас или в Южна Осетия? Защо осъждаме тези хора да бъдат в зона на извънредна нестабилност за десетилетия напред и бедни. Виждам нарастващия брой замразени конфликти. Очаквам от новоизбрания български президент да се противопостави. Единственият начин да решиш един проблем е да не го заметеш под масата, а да го посочиш. Това правех. Много не ме разбраха, каза Плевнелиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14847

37

БирникЪ

16.01 2017 в 11:23

Правото на самоопределение е висше право и е над действащите закони. То е основата върху която се развиха и извършиха освободителните борби в колониите, разпада на СССР, разпада на Югославия, отцепилите се Южна Осетия, Абхазия, Приднестровие, Крим и т.н.
Що се отнася до Крим, това чучело със сигурност е наясно, че вежливите зелени човечета бяха там за да охраняват провеждането на референдума от фашистката хунта в Киев. Населението на Крим направи своя избор, без протести, без майдани, без стрелба. Направи то тихо и цивилизовано. Никой не си позволи да оспори резултатите от референдума.

14847

36

БирникЪ

16.01 2017 в 11:15

Този човечец става за пореден път за смях:
"Ако един държавен глава застава зад върховенството на закона, той няма как да противоречи на решението на един европейски съд. Аз ще помогна на Радев - ще му дам своите аргументи. Над нас е законът! Над нас е върховенството на правото! Ако искаме да има мир в Европа, правила трябва да има и те трябва да важат за всички, каза Плевнелиев."
Със съжаление отново установявам, че това нещо е напълно скарано с правото. Нродите притежават гарантираното в Устава на Организацията на обединените нации право на самоопределение. В чл.1. т.2. от Устава за цел на организацията се определя да развива приятелски отношения между нациите, основани на “принципа на равнопоставието и самоопределението на народите.”
Принципът на самоопределение е развит по-подробно и в други актове на ООН. Най-важна сред тях е: Декларацията за предоставяне независимост на колониалните страни и народи, приета на ХV сесия на ООН от 14.12.1960 г.