Плевнелиев пред Би Би Си: Крим е украински. Украйна е Европа (видео)

OFFNews Последна промяна на 21 март 2014 в 18:04 5068 37

Росен Плевнелиев

Снимка БиБиСи

Росен Плевнелиев

Българският президент Росен Плевнелиев даде интервю за Би Би Си и предаването "HARDtalk" с водеща Зейнаб Бадауи по време на посещението си във Великобритания.  В 24-минутното интервю държавният глава говори предимно за кризата между Русия и Запада и за мерките, които трябва да се предприемат срещу Москва. Публикуваме разговора със съкращения. Пълния запис можете да видите във видеото по-долу.

Може ли ЕС да си позволи да играе твърдо срещу Русия по казуса с Крим?

Станахме свидетели на огромно нарушение на международното право, което води до загуба на доверието, а когато това стане, трябва да действаш.

Действие в какъв смисъл? По-сурови мерки от ЕС ли искате да видите? И да се увеличи кръгът от хора, които ще попаднат под санкциите?

Не мисля, че трябва да водим война, не смятам и че трябва да се връщаме към Студената война, но трябва да покажем, че в XXI век подобни неща не са допустими. Не можеш да изпращаш войници и да окупираш територия на автономна област и не можеш да организираш референдум, който анексира трета страна пред очите на международната общност. Това е напълно невъзможно. Трябва да отстояваме ценностите си и да действаме, за да ни чуят ясно.

Това е проблемът, нали така г-н президент? Да действате с единен и ясен глас. Европа не се отнася строго с Русия, не мислите ли така? До момента санкциите към Москва са описани като "незначителни" от бившия британски външен секретар сър Малкълм Рифкинд.

Ние сме в началото на един много дълъг процес. Играта се промени и ще остане променена за много дълго време. Видяхме агресивна и националистическа Русия. Отговорът е асиметричен, но е ясен за демократичния свят. Трябва да имаме нова политика за Русия.

Председателят на социалистите в България Сергей Станишев заяви: "Не очаквайте България да бъде сред ястребите в ЕС. Нашата държава няма интерес при санкциите срещу Русия, които най-много ще навредят на няколко източни държави в Европа, включително България". Прав ли е?

Е, госпожо, това, което чухме е шефът на европейските социалисти, както и на българските. И това, което чухме, е на практика "Не искаме да се борим с ЕС и не искаме да се борим с Русия".

Вие сте от ГЕРБ.

Да, абревиатура, която означава Граждани за европейско развитие на България.

Тази гледна точка на Станишев правилна ли е, наистина ли България не може да си позволи строги мерки срещу Русия? 85% от доставките на газ в България идват от Русия.

Икономиката и калкулациите са едно, друго е това, което всъщност представлявате вие и вашите ценности. Аз съм президент, избран от българския народ, нация, която е най-проевропейската в света. Нация, която иска демокрация със закони, което ми казва, че трябва да работим и подкрепим, както и да се борим, за по-силен Европейски съюз, който си застава срещу всеки, койго си позволява да нарушава международното законодателство.

Вие искате по-строги санкции към Русия. Да или не?

Искам да видя силна България, отдадена на европейското развитие и искам да видя силен Европейски съюз, който ще застане и подкрепи Украйна, да подкрепи мирното демократично развитие на ситуацията там. И искам да ви кажа много ясно, Крим е и ще бъде украинска земя. А Украйна е и ще бъде Европа.

По времето на СССР България беше една от най-близките страни до Съюза. Вие казвате, че искате да сте добри европейски граждани. Как ще постигнете това, докато поддържате връзка с Русия, което, разбира се, е много важно за вас?

Това е ясно, но има и моменти в историята и понякога нямаш... Днес сме изправени пред исторически момент. За нас, за нашия избор, за нашето общество, за Европа и света. Какво ще стане, ако утре имаме много руски малцинства в други страни. Имаме Естония, Литва, има и много руснаци, които купуват имоти в България. Възможно ли е Москва да се задейства и прати армия в други страни? Възможно ли е това? Трябва да действаме и тук не става въпрос само за числа.

Същността на проблема е, че е трудно да действате срещу Русия. Нали? Погледнете разликите между ЕС и САЩ. Търговският обмен между Русия и САЩ възлиза на над $30 млрд. годишно, а САЩ изнасят едва 9 от тези 30 млрд към Русия. При Русия и ЕС не е само доставката на енергийни източници, тук става дума и за $400 млрд. на година. Тоест, САЩ може да си позволи да санкционира тежко Русия, но не и ЕС. Вие ще страдате.

Отново можем да погледнем към числата, които са огромни, между ЕС и Русия, но само засега. Това, което ни трябва сега, е нова политика, с която да се отнасяме към Русия. Такава, която е по-дългосрочна, но да бъдем сигурни, че нашите зависимости ще бъдат намалени.

Това не става за една вечер. Вие получавате газа си от Русия, страдали сте от това в миналото. Яценюк каза, че конфликтът в Крим преминава от политически във военен. И Вие ли мислите така?

Не искам да мисля така, надявам се, че няма да има война. Би било много опасно. Именно затова ЕС е "обречен" да има думата и ясна политика, която е постоянна и ще афектира, и ще работи. Ако няма доверие, и инвеститорите няма да имат доверие на никого повече. Могат да си изтеглят парите. Ако няма доверие, пазарът няма да се доверява на никого. Това ще е проблем. Ако няма доверие, и банките няма да могат да оперират свободно, защото не знаем и не се доверяваме на никого. ЕС е вече адаптиран към новата реалност. Нека дам пример за България. В моята страна искаме да промени това, че доставяме газ от Русия. Ще строим газови тръби с Румъния и Гърция и това ще промени играта.

Мислите ли, че ученията, които НАТО провежда на ваша територия с украински бойци е знакът, който организацията иска да даде за сплашване на Русия?

Това, от което имаме нужда днес в Югоизточна Европа е определено повече НАТО. И ние ще бъдем много активни в това да работим с нашите съюзници да обезопасим нашата част от света.

Повече НАТО? Това ще разстрои руснаците. Това е и една от причините те да се притесняват за Украйна. Те не искат Украйна да се присъедини към ЕС заради НАТО. Путин каза в реч тази седмица, че Западът разбира проблемите на Русия и интересите ѝ. Възползва се от ситуацията в Крим, за да си я прибере. Смятате ли, че руснаците са недоразбрани от американците и ЕС.

Позволете ми да Ви дам друга гледна точка. Помните през 1993 година, когато Украйна въоръжена с ядрени оръжия. И тогава 3 големи сили сложиха своите подписи под документ, подписан в Будапеща, за да защитят света. Какво мислите за Индия, какво мислите за Пакистан? Как мислите ще работят ядрено въоръжените държави в бъдеще за намаляването на ядената заплаха в света, ако имаме примера на Украйна?

Искам да погледнем към България. Вие сте били министър при управлението на Бойко Борисов до 2011 г. Политиците са много непопулярни в България, нали така? Рейтингите ви са много ниски. Дори вашият е едва 62%. Защо политиците имат такава лоша репутация?

Не искам да обсъждам цифрите, въпреки че моите са по-добри от тези на парламента. Права сте, че гражданското общество не вярва на политическата класа, което е жалко, но това си е самата истина. Имаше вълна от протести, на които аз гледам много позитивно. Гражданите изпратиха много ясно съобщение: "Искаме работещи институции, които се обръщат към хората, малкия и средния бизнес. Искаме прозрачност" - посланието, което политиците забравиха и забавиха. Това води до намаляване на доверието в политиците, но това може да бъде възстановено много просто - не обещавай нищо, а ако обещаеш - моля те, изпълни го.

Голяма част от протестите бяха и заради бедността, нека си признаем - България е най-бедната страна в ЕС. 50% от хората живеят под средния стандарт. Политиците в България се провалиха.

Трябва да работим повече с гражданското общество. Сигурен съм, че България е на правилния път. Вече има и резултатите. Не можеш да промениш нещо от днес за утре. Това, което е проблемът е че всяко ново правителство идва и казва "Променям приоритетите, защото съм умен и искам да правя много неща".

Имате огромна корупция. Това е огромен проблем. 82% от българите смятат, че има корупция в институциите. На какво се дължи това? Може би на бедността? Има висок праг на безработицата, има хора, които напускат България. Какво е поставило България в това положение?

Решенията и ефективните механизми, с които се бори корупцията са много прости за мен. И аз ги прокарвам от първия ден, откакто съм български президент. И това е отворена правителствена политика. Когато боравиш с обществени пари, нищо не трябва да остане покрито. И мисля, че трябва да се придържаме към този план. През 2015 година вие ще видите различна България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2016 в 19:14

Тя забива един след един, точно формулирано, проблемите в страната, а този никаквец само си приказва без да казва нищо!

19.03 2015 в 21:47

КАКВО Е ОБЩОТО МЕЖДУ ОРДЕНА НА РОСКО И УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНАТА НА ТОКА

Както казваше Щирлиц: „Информация за размисъл!“:
Първо: В понеделник Прецедентът Роско МарсЯнски получи почетен орден на провинция Долна Австрия.
Второ: Седалището на електроразпределително дружество EVN-Австрия, „майка“ на EVN-България, е в провинция Долна Австрия.
Трето: Миналата година Прецедентът се срещна тайно с управителя на ЕВН-Австрия във Виена.
Четвърто: Вчера, ден след орденонясването, ЕVN-България внесе искане за увеличение на електроенергията, която те доставят, със седем процента.
Пето: Днес ДКЕВР обяви, че най-вероятно искането на ЕVN-България ще бъде уважено.
Питам – какво е общото между ордена на провинция Долна Австрия и увеличението цената на тока за българските граждани? Колко струва този орден, за да си купя и аз един?
Нищо, че не доставям ток, все ще пробутам нещо долноавстрийско на електората!

19.03 2015 в 21:14

Що имаме карикатура за президент?
Толкова ли нямаше някой по-свестен!
Тоя сякаш насила го карат да е президент, ако е така, да си кротува там докато му изтече мандата, вместо да излага държавата!

24.03 2014 в 22:47

Иронията не е случайна. Гафовете на Плевнелиев започват още преди да се е нанесъл на “Дондуков”. В самото навечерие на номинацията му за най-високия държавен пост той категорично отрече, че ще се съгласи да се кандидатира за президент. Броени дни по-късно прие офертата на всевластния по онова време Борисов. Тежък удар върху президентския престиж нанесе и продължава да нанася съпругата му Юлиана Плевнелиева. Още от първите дни след избора му тя упорито бяга от образа на първа дама и досега не се е появявала на нито една негова изява като държавник. Тотално пренебрегва протокола и не приема да живее с децата си в резиденцията на президента в „Бояна”. Нещо повече - тя се включи в гражданските протести срещу правителството на Орешарски, потъпквайки ролята на президентската институция като обединител на нацията. В печата се появиха снимки на Плевнелиева сред тълпата протестиращи. Поставяйки съпруга си в деликатно положение, тя от година и половина се държи сърдито неизвестно на кого. Най-вероятно на президента, а може би на себе си.

Но да оставим деликатната семейна сага. Неуспешните опити на Плевнелиев да се държи както подобава на първия мъж в държавата, разкриват една водевилна същност. Подобно на комедиен актьор в ролята на непохватен смешник, при всяка своя публична поява той прави гаф след гаф – навлече си подигравки в световните медии, след като фотос от Скалистите планини в САЩ бе използван за илюстрация на думите му за красотата на българската природа в новогодишното му привествие по телевизията; взе страна в политически разпри, демонстрирайки враждебност към кабинета; отказа да се срещне с протестиращи внесли в президентството подписите на 327 000 души, които подкрепят правителството и наложи вето върху прекроения бюджет с явната политическа цел да поддържа духа на уличния протест срещу управляващите.. Неуспешни се оказаха и опитите му да се еманципира от ментора си – бившия премиер Борисов, който демонстрира покровителствено почукване по главата на своя избраник в момента на номинацията му. По време на зимните протести, Плевнелиев се “срещна” с хората от улицата заобиколен от поне десетина телохранители. Протестиращите го освиркаха и опитът му да покаже смелост пропадна в създалата се комична ситуация. Не може да се забрави и антируското му изказване при посещението му в САЩ: “Моите пътувания ще бъдат вече предимно на Запад за разлика от някои мои предшественици”.

Поредният си гаф Плевнелиев ни сервира преди няколко дни. За края на Рмазана той вечеря с турския вицепремиер Бекир Боздаг, който бе на неофициално посещение, поканен незнайно от кого и с каква цел. За протокола в която и да е страна, това не може да бъде среща за равнището на президента. На тази вечеря пролича за сетен път, че българският президент е лишен от така важния усет на държавник. На вечерята бяха допуснати само турски журналисти. За българските Плевнелиев бе наредил да се затвори вратата. Така съдържанието на разговорите остана скрито за българската публика. Вторият гаф на президента бе изразената от него благодарност пред Боздаг, че Турция е стнала втора родина на изселниците от България. По повод срещата с турския вицепремиер авторитетният историк академик Георги Марков каза в интервю за вестник “Всеки ден”, че когато държавния глава вечеря с чужд политик, “това не е обикновена вечеря или религиозен празник. Това е политика... Плевнелиев трябва да знае, че където и да се появи, не бива да забравя, че навсякъде, дори и на религиозни вечери, той представлява България, а не себе си”, изтъква академикът.

Връх на сериала “Президнтски гафове” бе признанието на Плевнелиев в интервю за "Deutsche Welle", че ситуацията в България е “извънредна” - заключение с което няма да се съгласи нито един наблюдател на политическия и социален живот в страната. Плевнелиев прави и още един погрешен извод, заявявайки пред германската медия: “Протестите показват, че гражданската енергия тук се нуждае от повече Европа“. Дешифрирани тези думи означават едно – “помогнете, ние не можем да се справим сами”. Те показват, че на българския президент освен всичко друго му липсва и достойнство.

Прочети цялата статия тук: “Коктейлът” гафове на президента - Поглед Инфо

24.03 2014 в 22:42

О, руси о, братя славянски,
защо сте вий тука отново ? Защо сте дошли на полята балкански
немили, неканени гости? О, руси ! Аз друг път ви славих
за подвиг велик и чудесен,
високо ви ликът поставях
във мойта душа, в мойта песен !
Вий някога знаме Христово
развяхте за благо човешко -
строшихте ни игото тежко,
A ДНЕСКА НИ НОСИТЕ НОВО ! ! !
Иван Вазов 1916 – (нищо ново под слънцето)

24.03 2014 в 22:32

Президента е моя герой.
Когато го вида по телевизията, винаги увеличавам звука. По-добъре от "комиците" и много други подобни предавния.

С други думи - формен идиот!

24.03 2014 в 15:50

За мен Бойко, Станишев, Костов, Орешарски, Доган.. и тоя нежния горе са едни и същи бизнесмени. Когато България трябва да има позиция те си взимат комисионната и застават зад съответната позиция.
До колкото го разбирам, той осъзнава, че от санкции към Русия, ще го изядем големия, но според него ще го ядем с усмивка, защото обичаме "евроатлантическите ценности". Аз обаче все още нямам нито един милион в сметката (че да не ми пука, като на него) и не искам някой да решава колко съм принципен и дали сам да скоча в лайната, защото съм бил обичал Европа и САЩ! Няма държавен интерес тука, има личен ;(

23.03 2014 в 20:59

Демонстративното отричане на изискването за български президент да е надпартиен не е ли нарушаване Конституцията на РБългария.

23.03 2014 в 20:03

Този президент бил от ГЕРБ! Ми кой е моя президент, че не мога да разбера Дори да беше от БСП или ДПС. А IQ -то ми е от 138 до 144!Няколко пъти! Егати теста!

23.03 2014 в 16:01

Дядо,
Кви НАСА бе човек. Отдавна това съревнование бе спечелено от USA. Сега Китай са наред. Ти в кой век живееш.