ПФ изгони Енчев от парламентарните комисии, Манолова го защити

Нели Чолашка 10 декември 2014 в 10:37 6225 15

Велизар Енчев

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов оттегли напусналия парламентарната група на ПФ Велизар Енчев от Комисията за взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите, както и от социалната комисия.

Това предизвика защитна реакция от страна на самия Енчев, но изненадващо за него се застъпи и социалистката Мая Манолова.

По думите на Енчев това е знак към българските пенсионери, че ПФ не иска да има техен представител в парламентарните комисии.

Манолова пък поиска отлагане на гласуването на това предложение на Патриотите, докато парламентарните групи не се разберат къде да разпределят независимите народни представители (в момента те са четирима).

Тя се позова на правилника за работа на Народното събрание, където по думите й пише, че независимите депутати също трябва да членуват в до две парламентарни комисии.

Председателстващият заседанието Димитър Главчев й каза, че се е объркала и дори й изключи микрофона.

Петър Славов от Реформаторския блок напомни на Манолова, че съгласно правилника парламентарните групи имат право да оттеглят депутати от комисиите, ако те напуснат съответната парламентарна група. 

Ако искате, г-жо Манолова, предложете Енчев отново за тези комисии и ние може да ви подкрепим, посъветва я Славов.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък изказа предположението, че Манолова е решила да се застъпи за Енчев по случай Деня на правата на човека, който се отбелязва днес.

Кирил Добрев от БСП пък реши да се застъпи за колежката си и посъветва Главчев, ако е нервен в този ранен час, да отстъпи мястото на някой от другите зам.-председатели на НС.

Заради този сблъсък на парламентарната трибуна вносителят на предложението Валери Симеонов стана, за да обясни, че това е просто процедура и няма как да остави Енчев като представител на ПФ в комисиите.

Той напомни на Велизар Енчев, че е влязъл в парламента не от името на някакви въображаеми пенсионерски организации, а като водач на листа на Патриотичния фронт в София-област.

Манолова пък му напомни, че народът избира депутатите и не може да сравнява нещата с фирмени отношения и с отношенията, които е имал с Енчев, когато е работил за неговата телевизия.

"Когато Енчев си получаваше заплатата в телевизията на всяко пето число, беше по-хрисим от монахиня", отговори й Симеонов.

Днес няма да се гласува оттеглянето на Слави Бинев от Комисията за култура и медии, от която той обеща да се оттегли след масовите протести срещу това назначение. Управляващите партии още не са се разбрали кой ще седне на неговото място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!