Слави Бинев подаде оставка (обновена)

Културата и медиите могат да пият вино от моя череп тази вечер, заяви Бинев

Ивайло Анев 08 декември 2014 в 16:44 10331 36

Слави Бинев

Слави Бинев подаде оставка като председател на комисията по култура и медии в Народното събрание.

Това стана ясно от изявление в парламента на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Оттеглянето на Бинев идва след протести на дейци на културата срещу назначението му за шеф на комисията.

"Станахме свидетели на действия, които бяха насочени срещу избора на Слави Бинев за председател на комисията. Води се една изключително грозна и унизителна кампания за опетняването му, без това да подкрепено от каквито и да е аргументи", заяви Валери Симеонов.

По думите му протестиращите са отказали среща както с него, така и с парламентарната група на ПФ. Според Симеонов създаването на напрежение, независимо колко е основателно и режисирано, не трябва да продължава.

"Имаше най-различни варианти, но днес наистина кофите с помия дойдоха малко вповече, дори и за човек, който носи като мене", заяви подалият оставка шеф на комисията по култура и медии. След това пожела много творчески успехи на всички културни дейци. "Много пари им пожелавам и наистина правилата да важат за всеки един от тях поравно."

На медиите пожела следващият председател на комисията да помогне свободата на словото да не бъде трицифрено число надолу в класацията на "Репортери без граници".

"Много от вас знаят моето минало, което е различно интерпретирано, там е ясно едно - мафията не можа да ме убие, но културата и медиите могат да пият вино от моя череп тази вечер", заяви драматично Бинев.

Изборът на създателите на БИАД за шеф на парламентарната комисия предизвика недоволство в средите. В знак на протест оставка като главен режисьор на Народния театър подаде Александър Морфов. В отговор Слави Бинев заяви, че няма да освободи поста си, а протестът срещу него е политическа поръчка.

Няколко дни по-късно цялата трупа на Народния театър излезе с писмо, че ще подаде колективна оставка, ако Слави Бинев не се оттегли като председател на комисията по култура и медии в Народното събрание.

Назначението на Бинев стана причина и за протести. Преди няколко дни близо 500 художници, актьори, режисьори, музиканти и писатели протестираха срещу избора на Бинев за шеф на комисията по култура.

Творците заявиха, че избирането на Бинев е подигравка с тях. Те са на мнение, че това показва неразбиране на ролята на културата в България и поискаха за незабавната му оставка.

По-рано днес група творци, сред които Любен Дилов-син, Кристина Димитрова и Йордан Караджов, подкрепиха избрания за председател на Комисията по култура и медии.

Групата поддръжници на Бинев се обедини около становището, че той бил най-подходящият за поста, защото се бил доказал като добър бизнесмен и мениджър, от какъвто културата ни имала нужда.

Фронтменът на група "Сигнал" Данчо Караджов заяви, че протестиращите срещу Слави Бинев били излезли на улицата, защото били хора без работа, които отишли на по кафе и цигара и попита "Какво толкова се случи, че да не бъде избран той?"

Според групата протестърите дори не знаели срещу какво протестират и пушели цигари със странен мирис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!