Петър Москов: ГЕРБ, РБ и ПФ е абсолютно възможен вариант

Offnews 16 октомври 2014 в 09:25 7022 6

Петър Москов

Никой от РБ, а и повярвайте ми и от ГЕРБ, не е имал за цел кадрови решения, разпределяне на министерски или други постове. Няма как преди да е уточнено каква политика ще провеждат тези министри да се говори за министри.

Това каза в сутрешния блок на Нова Петър Москов от Реформаторския блок. Той коментира вчерашните консултации с ГЕРБ за съставянето на правителство.

По думите на Москов, основната част от разговора била насочена към това да бъде постигнат консенсус около управленските приоритети на ГЕРБ: „Явно е, че ГЕРБ е най-голямата политическа сила и че основно върху неговата програма може да бъде градено бъдещо мнозинство. Около управленските приоритети ние имаме практически 100% покриване с два или три наистина дълбоко специфични детайла.”

Според Москов „двата препъни-камъка” са „къде повече, къде по-малко основателното притеснение на ГЕРБ за начина на взимане на решения в РБ”.

„Ние ще направим нужния документ до ГЕРБ, ще разкажем цялата последователност и начин на взимане на решение в Блока и ще отстраним тези основателни съмнения на ГЕРБ, като подхождаме конструктивно по този въпрос”, увери Петър Москов. Той допълни, че според него няма реален проблем пред постигането на общ политически модел, както и че РБ ще направи нужното, за да сведе притесненията на ГЕРБ до нула за това, че блокът не е надежден политически партньор.

Според Петър Москов бъдещо управление, включващо ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт е абсолютно възможен вариант.

"Очакваме следващо развитие на преговорите", заключи представителят на Реформаторския блок. 

Имаме 90 % съвпадение на позициите на РБ с тези на ГЕРБ, но имаме и нюанси, коментира пред БНТ Димитър Танев – представител на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) в преговорния екип на Реформаторския блок.

Танев даде като пример за нюанси в позициите с ГЕРБ актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство.

Ние сме консервативна политическа сила. Не може да се поемат нов дълг и нови разходи, без да са анализирани числата, обясни той.

Танев обясни, че РБ се нуждае от време за точен анализ именно по позициите, по които вчера се видяха нюанси между преговарящите.

На въпрос за аргумента на ГЕРБ за петте подписа, които ще стоят за РБ под евентуално коалиционно споразумение, Танев каза, че това е напълно нормално и не поставя под въпрос легитимността и консолидацията на блока.

"ГЕРБ са монолитна партия с един лидер и един подпис, ние сме коалиция от пет партии с пет лидери, минахме два избора в този формат и така постигнахме парламентарното си представителство. Не виждам проблем в представителността на РБ", добави Танев.

По думите му веднъж взето решение в РБ, не се нарушава.

"Опровергахме спекулацията за разпад и разцепление. При тези, които казваха, че са единни, при тях се случва разцеплението", каза още Танев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови