Quantcast

Петър Москов: ГЕРБ, РБ и ПФ е абсолютно възможен вариант

Offnews Последна промяна на 16 октомври 2014 в 09:25 6348 6

Петър Москов

Никой от РБ, а и повярвайте ми и от ГЕРБ, не е имал за цел кадрови решения, разпределяне на министерски или други постове. Няма как преди да е уточнено каква политика ще провеждат тези министри да се говори за министри.

Това каза в сутрешния блок на Нова Петър Москов от Реформаторския блок. Той коментира вчерашните консултации с ГЕРБ за съставянето на правителство.

По думите на Москов, основната част от разговора била насочена към това да бъде постигнат консенсус около управленските приоритети на ГЕРБ: „Явно е, че ГЕРБ е най-голямата политическа сила и че основно върху неговата програма може да бъде градено бъдещо мнозинство. Около управленските приоритети ние имаме практически 100% покриване с два или три наистина дълбоко специфични детайла.”

Според Москов „двата препъни-камъка” са „къде повече, къде по-малко основателното притеснение на ГЕРБ за начина на взимане на решения в РБ”.

„Ние ще направим нужния документ до ГЕРБ, ще разкажем цялата последователност и начин на взимане на решение в Блока и ще отстраним тези основателни съмнения на ГЕРБ, като подхождаме конструктивно по този въпрос”, увери Петър Москов. Той допълни, че според него няма реален проблем пред постигането на общ политически модел, както и че РБ ще направи нужното, за да сведе притесненията на ГЕРБ до нула за това, че блокът не е надежден политически партньор.

Според Петър Москов бъдещо управление, включващо ГЕРБ, РБ и Патриотичния фронт е абсолютно възможен вариант.

"Очакваме следващо развитие на преговорите", заключи представителят на Реформаторския блок. 

Имаме 90 % съвпадение на позициите на РБ с тези на ГЕРБ, но имаме и нюанси, коментира пред БНТ Димитър Танев – представител на „Движение България на гражданите“ (ДБГ) в преговорния екип на Реформаторския блок.

Танев даде като пример за нюанси в позициите с ГЕРБ актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство.

Ние сме консервативна политическа сила. Не може да се поемат нов дълг и нови разходи, без да са анализирани числата, обясни той.

Танев обясни, че РБ се нуждае от време за точен анализ именно по позициите, по които вчера се видяха нюанси между преговарящите.

На въпрос за аргумента на ГЕРБ за петте подписа, които ще стоят за РБ под евентуално коалиционно споразумение, Танев каза, че това е напълно нормално и не поставя под въпрос легитимността и консолидацията на блока.

"ГЕРБ са монолитна партия с един лидер и един подпис, ние сме коалиция от пет партии с пет лидери, минахме два избора в този формат и така постигнахме парламентарното си представителство. Не виждам проблем в представителността на РБ", добави Танев.

По думите му веднъж взето решение в РБ, не се нарушава.

"Опровергахме спекулацията за разпад и разцепление. При тези, които казваха, че са единни, при тях се случва разцеплението", каза още Танев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2014 в 10:28

Бойко се опитва да прави шпагат-да се върне на бял кон като Премиер, ама да не носи отговорност за нови издънки и сам не иска неприятни реформи. Затова ту иска РБ, ту не на принципа "хем сърби, хем боли, хем - драго ми е".

16.10 2014 в 10:14

Аз пък мисля,че бОрисов прецаква преговорите с Реформаторския блок.И в последното си интервю се е хванал за "кадровите предложения".А Реформаторският блок дори са изключително последователни-първо да се договорят приоритетните реформи и как да бъдат извършени те,за колко време...а после "кадрите".Това за "кадрите" ми звучи много по "бай-тошовото"време...И друго ще ви кажа-бОрисов вече е получил нареждане от "генералите" какво да бъде правителството и с кого...Сега ни играе театър...още малко търпение и ще го видим,в последното действие.

16.10 2014 в 10:12

Значи това, което казва Москов по Нова е много различно от това, което казва Кънев по bTV и звучи много по-конструктивно и отговорно.

16.10 2014 в 10:04

Хайде,гушнете се с мутрите.Вижда се,че не е приятно,ще боли,но за кратко или нови избори и отвяване на мутрите.

16.10 2014 в 09:57

Мдаа, значи Кънев е тоя дето саботира съставянето на коалицията, с наивната надежда, че като има нови избори, той на бял кон ще влезе в парламента с 51%, и няма да има нужда да преговаря с никой. Ако сега Кънев прецака Борисов, на следващите избори Кънев ще отиде там от където дойде-в нищото.

16.10 2014 в 09:40

Хайде бе, хора, стегнете се и се разберете! На ДПС ли ще ни оставите?!? Отново?