Радан Кънев: Ясно е, че ГЕРБ нямат желание да управляват с РБ

Offnews 16 октомври 2014 в 08:35 8249 83

Радан Кънев

ГЕРБ нямат желание за демонтиране на модела "Кой" и за управление на дясна коалиция с Реформаторския блок. Това смята председателят на ДСБ Радан Кънев. 

След седемчасови разговори вчера двете партии не стигнаха до разбирателство за съвместна работа в бъдещото управление на страната. Като мотив за това от ГЕРБ посочиха неясното представителство на Блока и това колко партии влизат в него. 

Кънев смята, че ГЕРБ умишлено са провалили преговорите, като са си намерили формален претекст, свързан с представителството на Блока. 

"Съвсем директно казвам, че виждам търсене на претекст за това решение", каза в студиото на bTV Кънев. 

Той обясни, че РБ са заявили публично позициите си с два документа, с които влизат на преговори.

 "Нищо в тях не е пречка за дясна коалиция в България", каза той и коментира, че Блокът е направил грешка, като не е излъчил един председател, но "това са дадености, с които всички са наясно". Той обясни, че проблем с представителството на Блока няма, тъй като формацията е регистрирана два пъти в ЦИК и "няма никакво съмнение по силата на закона кой представлява РБ".

"Ние за година и половина съществуваме в един формат. Това не може да се каже нито за "България без цензура" нито за Патриотичния фронт, които са възможните партньори на ГЕРБ", обясни Кънев.

Той смята, че отдавна е ясен фактът, че ГЕРБ нямат желание да управляват с Реформаторите.

"Може би е честно да го кажат направо", каза той.

Според него проблем на ГЕРБ в преговорите е, че Блокът влиза с ясна платформа и това е обявено като голям проблем и извиване на ръце от Цецка Цачева. "Дали ГЕРБ искат реформаторско правителство не зависи от отношението им към г-н Корман Исмаилов, а отношението им към Делян Пеевски и ДПС", обясни Кънев.

Той е категоричен, че в България трябва да има дясно управление, което включва по неизбежност ГЕРБ и РБ.

Разговорът в сутрешния блок беше прекъснат от телефонно обаждане на Румяна Бъчварова от преговорния екип на ГЕРБ. Според нея, че "този г-н Кънев коментира събития, на които не е присъствал".

"Това, което казва, е една голяма спекулация. Да, имаше конструктивен диалог, но до опита на г-н Москов да приемем декларацията им. Благодарение на това, се наложи да разясним на представителите на РБ доста детайли, които те очевидно не познаваха", разказа Бъчварова, бивш шеф на политическия кабинет в правителството на ГЕРБ.

Тя каза, че разговорите вчера са минали конструктивно по всички изложени от Реформаторите точки. В края обаче била връчена декларация, която започвала с "Ние.." и в края ѝ - пет имена, срещу които нямало подписи. "На въпроса: "Вие пет партии ли сте или повече и как се взема решение във вашата коалиция", не получихме отговор", обясни Бъчварова.

Радан Кънев опонира, че за всички е ясно колко души представляват РБ и колко са партиите в него. "Пределно ясно е кой представлява Блока. Това не е новина за никого, за да се превръща в претекст за прекъсване на преговори", каза Кънев.  

Бъчварова веднага контрира, че на преговорите вчера се оказало, че партиите в Блока не са пет, а са седем. "Има още две партии, които се присъединяват към коалицията, които не знаеха, че са на преговори. Такъв стил при политически преговори за съвместно управление е напълно недопустим. Лъже ли г-н Кънев или не е информиран?", попита Бъчварова. 

Лидерът на ДСБ отговори, че съставът на РБ не е променян, а влизането на още две партии в Блока не променя представителството му. 

"Каква е причината, че ГЕРБ не иска да управлява с РБ? Кое ги притеснява – не искат реформи или виждат мафия в съюзниците си?", попита Кънев. 

Бъчварова отговори, че по много от точките в преговорите е постигнато съгласие. Тя обаче нарече платформата на Реформаторите "нелепа". "Тя е като копирана от фейсбук статус. Става въпрос за управление на държавата, става въпрос за реформи, а не за сбирка с приятели", обясни Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!