Пеевски съобщи, че (не)коалицията вече преправя конституционния проект

Главният прокурор ще има право само на един мандат - от 5 години

Йорданка Веселинова 03 август 2023 в 15:43 1830 0

Делян Пеевски

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Делян Пеевски, ДПС

(Не)коалицията между ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ вече преправя конституционния си проект, съобщи пред журналисти в парламента санкционираният по "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски.

ДПС ще се откаже от предложението сегашният 7-годишен мандат на главния прокурор да бъде заменен с 5-годишен с възможност за втори мандат - отново 5-годишен. Ще остане първоначалното предложение за само един 5-годишен мандат.

Пеевски добави още, че ще поискат прокурорският съвет във ВСС да не се ръководи от главния прокурор, а от избран от съвета човек. В тази идея обаче отново отсъства предложението правосъдният министър да може да води заседанията.

Изказването на депутата от ДПС се случва дни след острата реакция на Инициатива "Правосъдие за всеки" (ИПВ), която скъса споразумението си с ПП-ДБ и се разграничи от третата версия на проекта за промени с Конституцията, която миналата седмица бе внесена от ПП-ДБ, ДПС и ГЕРБ.

Седмица по-рано ПП-ДБ представиха своя проект, който по думите на ИПВ се различава от работените с тях текстове. След внасянето пък се появи трети документ, в резултат на поредица от срещи между ГЕРБ и ДПС, в който, по думите на адв. Владислав Величков от "Правосъдие за всеки", личи, че е "драскано с червения химикал на ДПС", както и че част от текстовете са на движението.

Днес Пеевски отрече в конституционния проект да има текстове на ДПС: 

"Величков го видях, че коментира за "червената химикалка на ДПС", че е драскала - такова нещо няма. След като му прочетох изявленията, смятам, че предложенията са добри."

Пеевски каза още, че автор на идеите е работната група между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки