'Правосъдие за всеки' показа червен картон на ПП-ДБ за промените в конституцията

OFFNews 01 август 2023 в 13:29 8346 6

Величков

Снимка БГНЕС

Велислав Величков

Гражданското сдружение Инициатива "Правосъдие за всеки", което беше основен партньор на "Продължаваме промяната-Демократична България" за правосъдна реформа, скъса споразумението си с десните партии заради предвидените промени в Конституцията.

От сдружението се заканиха повече да не работят с политиците и обявиха, че излизат на улицата, ако се стигне до имитация на съдебна реформа. И обвиняват ПП-ДБ, че във внесения проект липсват важните идеи, за които са се разбрали с десните за промени в правосъдието, в замяна на което получиха подкрепата на ИПВ.  

Промените в основния закон бяха внесени от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, но от тях стана ясно, че конституционна реформа по бързата писта едва ли ще има. Във внесения проект е записано, че мандатността на кметовете отпада, президентът ще може да избира сред трима за служебен премиер, а 24 май ще смени 3 март като национален празник. Поправки се предвиждат за мандатността на тримата големи в съдебната система и за ограничаване правомощията на главния прокурор.

"Правосъдие за всеки" възразява именно срещу текстовете в проекта, които засягат "тримата големи" - двамата шефове на върховните съдилища и главният прокурор. Според споразумението с десните мандатът на троицата е трябвало да бъде намален от 7 г. на 5 г., както е записано в проекта, но с добавката, че тримата имат право на още един мандат. Т.е. общо 10 г. От ИПВ подозират, че въпросното уточнение се прави за конкретна личност.

Другият пункт на несъгласие с политиците е въпросът за правомощията на главния прокурор. Според внесения в парламента проект, след като Висшият съдебен съвет бъде разделен на съдийски и прокурорски, шефът на държавното обвинение ще ръководи последния. А договорката с десницата е била начело на прокурорския съвет да бъде министърът на правосъдието, което сега отпада. 

От "Правосъдие за всеки" изтъкнаха, че според тях главният прокурор и занапред ще упражнява методическо ръководство върху прокуратурите, тъй като в проекта е определен за административен ръководител на върховната прокуратура.

"Да, отпада надзорът за законност. Но това беше идея на ДПС, а не на ПП-ДБ. Това е по-голямо правомощие, отколкото имаше досега главният прокурор. Шефовете на върховните прокуратури бяха негови заместници. И когато това го гарнираме с правото да ръководи прокурорския съвет, неговото влияние в никакъв случай не става по-малко", бе категоричен председателят на инициативата Велислав Величков. 

Представителите на ИПВ разказаха, че са участвали в изготвянето на проект за промени в основния закон по линия на съдебната власт заедно с ПП-ДБ, но е имало разлики, в това, което коалицията е представила и още повече разлики във внесеното от трите парламентарни групи. Според "Правосъдие за всеки" с измененията, които засягат главния прокурор, не се намаляват правомощията му.

"Ние държим да знаем кой е авторът на текстовете, появили се в проекта, след представянето му от ПП-ДБ", заяви председателят на ИПВ Велислав Величков.

Той призова председателя на парламентарната правна комисия да организира обществен дебат за предложените промени и предупреди да не се елиминира общественото обсъждане.

"Ще се противопоставим на всички, които се опитат да подменят съдебната реформа с имитация за запазване на статуквото. Не ни интересува дали това са Пеевски, Десислава Атанасова, Христо Иванов или Кирил Петков. Ние категорично ще се противопоставим, защото 8 г. водим борба не за да получим втори "исторически компромис" или поредна имитация. Приветстваме добрите текстове, особено за ВСС, ще ги подкрепим", добави Величков, цитиран от БТА.

От ИПВ отбелязаха, че държат на предложената от тях промяна в чл. 120 на Конституцията, която гласи, че не подлежи на ограничаване със закон обжалването на административни актове, с които се засягат правата и свободите на гражданите, уредени в Конституцията, в правото на ЕС и в международните договори, по които България е страна. Представителите на "Правосъдие за всеки" казаха, че за второто четене на промените, ако трябва ще организират и протести, за да върнат текста.

Във връзка с протестите вчера, провели се в редица градове, в подкрепа на нападнатото момиче от Стара Загора и срещу насилието над жени, Петър Кънчев коментира, че хората на улицата и в социалните мрежи са разпознали, че съдебната реформа е нещо изключително важно.

"Вчера се случи истински граждански протест срещу системата. Ако в една държава младите хора мислят, че правосъдието е разбито, означава, че трябва да се правят много по-дълбоки промени от замислените. Политиците трябва да възвърнат доверието в правосъдието, защото без правосъдие няма държава. Да гледат улицата вчера и да си мислят дали пет човека могат да пишат конституционни промени", бе категоричен Велислав Величков.

По думите му, ако се правят недопустими компромиси, по-добре да не се прави нищо, тъй като отварянето на Конституцията сега, ще я затвори за 10 г. напред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

6

мнение от IP

02.08 2023 в 11:24

г-н Величков е напълно прав. Ние вече полуреформа имахме и резултатът беше Гешев. Не е работа на "Правосъдие за всеки" да прави поредната партия. Трябва обществен натиск. Както се вижда, това е единственото, което кара и политиците да се замислят. Опасно е с "малки стъпки" да не си останем с "бяг на място".

1236

5

БотоксПутю

01.08 2023 в 21:02

Явно шишкото от ДПС е взел нещата в свои ръце, а Боко се изхлузи като пр..ня из гащи от Барселона гейт и евентуалното му включване в сприсъка Магнитски. Така е с 64 депутата. Прост народ, слаба държава.

1220

4

хr4

01.08 2023 в 19:46

Абсолютно съгласен съм с мненията под моето-кардинална конституционна и съдебна реформа може да се направи "тук и сега" само с пълно мнозинство в парламента. Да и на нас ни се иска да стане, но нека сме реалисти! Ледовете се пропукаха, а и това е нещо.

22548

3

dolivo

01.08 2023 в 19:27

Прост човек, направи партия като си курназ?

С тази шарения, такъв резултат, пак малка стъпчица напред добре .

1042

2

danvan

01.08 2023 в 18:00

Малко пресилена ми се струва тази реакция. С по малко от 50% в парламента как си представят че ще изменят конституцията както те си искат? Дори и ПП-ДБ и ГЕРБ да гласуват, пак не става без ДПС.

Червени картони ... това не е нито мач, нито детска градина ...

723

1

user4eto

01.08 2023 в 15:27

Харесвам инициативите на сдружението, харесвам идеите зад които застават. Но нека мислим като големи и трезви хора.
Нещата ще се случват бавно и често не както искаме, защото е ниска избирателната активност на българите, заради ниската политическа и функционална грамотност, заради липсата на критично мислене.
Как г-н Величков ПП-ДБ да се борят в парламента за тези промени само с 64 депутата?
Направете партия, съберете гласове достатъчно депутати за да промените конституцията. Обещавам, аз ще гласувам за вас.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика