Пеевски проговори и заплаши 'просто Киро' с провал на правителството

Той е подал молба до БНБ да извърши проверка на банковия кредит на „Булгартабак“, отпуснат от ББР

Йорданка Веселинова 08 февруари 2022 в 12:16 15609 8

Снимка БТА, архив

Делян Пеевски отговори на вчерашната пресконференция на премиера Кирил Петков и предвеща провал на кабинета му. Санкционираният по глобалния закон "Магнитски" депутат от ДПС пише:

Добре би било „просто Киро“ най-накрая да разбере, че само с повтаряне на мантрите на Иво Прокопиев, не може да води адекватна политика на управление на държавата, а превръщането му в слуга на олигархията неминуемо ще го доведе до провал."

Позицията на Пеевски бе разпространена от пресцентъра на ДПС, което не е обичайна практика за партийните пресцентрове.

Коментара на Пеевски е по повод думите на премиера Кирил Петков, който заяви вчера, че ще пита прокуратурата за "Мата Хари", "Барселонагейт", Делян Пеевски и санкциите "Магнитски", Петьо Еврото и "Осемте джуджета", Таки и незаконните язовири. Въпросните казуси се появяват в списъка от 20 души, които според министър-председателя са в основата на корупцията в страната.

Депутатът от ДПС за втори път тази седмица проявява активност, след като в петък си свали маската и се развика на вицепремиера Асен Василев, който съобщаваше, че се работи по закон за прилагането на чуждестранни санкции, в това число и тези по "Магнитски". Миналата седмица Пеевски замълча и остави на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ да го брани от трибуната на НС.

В днешната си позиция Пеевски съобщава още, че е подал молба до Българска народна банка да се извърши проверка на банковия кредит на „Булгартабак“, отпуснат от ББР. Вчера премиерът изрази съмнения, че заемът от ББР е насочен към фирма на Пеевски.

"В тази връзка смятам, че по темата цигари и тютюнева индустрия най-добре е запознат партньора на Петков Асен Василев, както и спонсорите на „Продължаваме промяната“ и ако Кирил Петков намали спускането по снежните магистрали, то със сигурност ще разбере това", отправи обвинения Пеевски.

Той заявява още, че обжалва наложените му от САЩ санкции, както и че вярва в правосъдието и се надява истината да излезе наяве.

В заключение Пеевски отрича всички твърдения, отправени по негов адрес и заявява, че след 9 месеца срещу него не е открито нищо. Той няколко пъти пише за "олигархичния кръг „Капитал“ и Иво Прокопиев".

"Показателно е също, че след девет месеца проверки (откакто са на власт и чрез служебните правителства) не установиха нищо по отношение на мен, защото нищо нередно няма, въпреки многобройните лъжи и манипулациите на кръга „Капитал“ и контролираните от Прокопиев медии."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови