Асен Василев и Мустафа Карадайъ се скараха заради Пеевски

До седмици правителството внася български закон за "Магнитски"

Йорданка Веселинова 04 февруари 2022 в 11:11 5511 3

Възстановена е работната група между правосъдното и финансовото министерство за създаване на законопроект за прилагането на санкциите "Магнитски". Очаква се той да влезе в зала в рамките на няколко седмици.

Това обяви вицепремиерът и министър на финансите и еврофондовете Асен Василев по време на блицконтрола в НС.

Василев допълни, че в този законопроект ще се регламентира прилагането на всички видове външни санкции, а не само на тези, наложени от САЩ по глобалния закон "Магнитски". Целта е защита на българската икономика и на българската банкова система.

Вицепремиерът прогнозира, че много скоро това предложение ще влезе в пленарна зала.

"Очаквам в рамките на седмици законопроектът да влезе тук и очаквам доста активни дебати от част от политическите сили", заяви той, поглеждайки към лявата част на залата (ДПС).

Това му изказване разгневи лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който излезе на трибуната, за да брани съпартиеца си Делян Пеевски, който е в списъка със санкционираните от САЩ лица.

Карадайъ определи правителството като "Съюз за нарушаване на Конституцията и законите на страната", който призовававал от трибуната на НС да не се спазват законите.

Повод за твърдението му са думите на Василев, който заяви, че служебното правителство е трябвало да реагира спешно на "Магнитски" и затова е създало българския черен списък. Вчера ВАС реши, че този списък е незаконен. Това се случи след жалби на Ирена Кръстева (майката на Пеевски) и жената на Васил Божков. Именно това решение даде на Карадайъ възможност да обвини Василев, че не спазва законите.

Самият Пеевски не взе думата, но видимо се разгневи и за първи път в 47-НС се активизира и започна да подвиква от място.

"Г-н Карадайъ, разбирам , че много Ви боли, че човекът, който седи до Вас - г-н Пеевски, е сложен в международен списък за корупция", отговори му Василев.

След това Карадайъ поиска 15-минутна почивка. След края ѝ председателят на ДПС заяви, че страната се превръща в "Цар-Кировата държава".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1956

3

sss700431

04.02 2022 в 13:34

Карадайъ ,повтаря хрумката ( която , вероятно не е негова) , като "развалена плоча". Много е смешен като изтърси , "Цар Кирова държава" , спре и се огледа , за да прецени впечатлението което прави с тази високо интелектуална мисъл.

2210

2

fishcake1

04.02 2022 в 12:37

Карадайъ като ходи да целува ръка на цар Реджеп, какво се прави, че не обича царска власт?

14469

1

случайно прочетох

04.02 2022 в 11:41

Опорката с цар Киро е много просташка!
 
X

Да помогнем на украинските деца!