Патриотите "задоволени" от управляващите, няма да оттеглят подкрепата си

Симона Костадинова 03 юли 2015 в 11:34 3740 12

Патриотичният фронт (ПФ) няма да оттегля подкрепата си към управляващото мнозинство.

Това стана ясно по време на специална пресконференция на партията в Народното събрание.

Патриотите заявиха, че са "задоволени" от изпълнението на 5 от общо 7-те им искания, които преди месец заявиха, че трябва да бъдат изпълнени от управляващите, за да не оттеглят подкрепата си към мнозинството. Като цяло те са доволни от проведените разговори и постигнатите договорености.

"Патриотичният фронт взе решение да продължи програмата за стабилно управление, изпълнявано от правителството на Република България", заяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Исканията, които от ПФ поставиха пред управляващите преди месец, бяха: спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, бързи промени в Изборния кодекс, премахване на незаконните постройки в Гърмен, спиране на незаконната сеч, довършване на оградата по границата, замразяване на цената на тока и решаване на институционалните проблеми при българските общности в чужбина.

От думите на Симеонов стана ясно, че партията е "незадоволена" от постигнатите резултати по отношение на битовата престъпност и замразяването на цената на тока. По тези две точки през следващите 3 месеца те щели да упражняват "строг контрол върху изпълнението на поетите ангажименти по нерешените проблеми". 

Според Симеонов отлагане на един месец на повишаването на цените на електроенергията не е достатъчно и няма да реши проблема.

"Ние смятахме и продължаваме да смятаме, че отлагането на поскъпването трябваше да е с три месеца. През това време трябваше да се извършат проверки в ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и 3, където има злоупотреби", каза той.

По думите на съпредседателя на ПФ тези две централи имали нарушения в размер на 1,2 млрд лева. Злоупотреби имало и от страна на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), затова партията подготвяла промени в Закона за ВЕИ- тата.

По отношение на битовата престъпност Симеонов обясни, че партията е доволна от решението на вътрешния министър Румяна Бъчварова да се сложат камери в напрегнатите райони. Той обясни, че към тези места вече са пренасочени 307 полицаи, като се очаква до края на годината бройката да се увеличи до над 600. Осен това е взето решение по програмите за временна заетост да бъдат назначени 1000 души - бивши служители на МВР със собствени оръжия, които да охраняват кризисните места.

Патриотите обаче не са доволни от постигнатото. Необходимо било по-голяма ангажиране на кадрови и финансов ресурс.

По всички останали точки "Патриотичният фронт приема изпълнението за задоволително".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!