Der Standart: Борисов ръководеше България като охранителна фирма

Елица Мартинова 02 май 2013 в 07:12 8842 30

Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Бившият премиер на България Бойко Борисов ръководеше страната като частна охранителна фирма, пише в контекста на скандала с подслушванията авторитетното австрийско издание Der Standart.

Западна Европа, където хората постоянно бъркат София и Скопие и познанията по география се размиват зад Будапеща, можа през извлече две важни поуки от България (до Румъния и Гърция): Строгите икономии могат да те изхвърлят от играта; и присъединяването към ЕС не гарантира задължително, че политиците ще започнат да мислят демократично.

Неуспехът на българското правителство, което безкомпромисно преследваше строгите икономии, може да даде повод за размисъл в Берлин, Брюксел и Европейската централна банка във Франкфурт. 

Вместо да премахнат конституционните проблеми в страната, шестте години членство на България в ЕС дори насърчиха появата на нови съмнителни елити. Това определено трябва да се има предвид при следващите преговори за присъединяване на новите кандидати за ЕС.

Скандалът с подслушването, който беляза кампанията за предсрочните парламентарни избори в България, съвсем не е нов за страната. Там Кликите от годините на социализма бяха заменени от полицейски служби, тайни служби, сенчести групи и частни охранители.

Шокиращото, което прави впечатление от записаните разговори на бившите управници, е безкрайният вулгаризъм и цинизъм- България на Бойко Борисов беше- и може би ще бъде- ръководена като частна охранителна фирма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!