Първото заседание на парламента продължава и днес: Ще има ли 48-ото НС председател

Йорданка Веселинова 20 октомври 2022 в 07:00 1834 0

Архив

Снимка БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

Първото заседание на новия парламент

След 17-часова почивка първото заседание на 48-ото Народно събрание продължава и днес за втори пореден ден.

До безпрецедентната ситуация се стигна, след като вчера депутатите не успяха да си изберат председател. Така 48-ото Народно събрание се блокира още в първия си ден.

Без прецедент: 48-ото НС остава без председател, депутатите спряха часовника 

Вчера, след 6-часов дебат и два опита, нито кандидатурата на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков, нито тази на "Продължаваме промяната" - Никола Минчев, мина прага от 121 гласа. 

Според Правилника на НС почетният председател на парламента (най-възрастният депутат) Вежди Рашидов може да води само първото заседание, на което следва да се избере титуляр. С други думи - ако заседанието бе прекратено, днешното нямаше как да започне. Заради това часовникът бе спрян и народните представителите си дадоха 17-часова почивка. 

Междувременно ДБ предложи ротационен председател - Минчев и Желязков да се редуват, за да приеме НС ключовите закони.

Пред OFFNews Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" съобщи, че идеята на ДБ ще бъде обсъдена, както и че всички опции са на масата. По-късно на извънреден брифинг лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов обяви, че групата му ще подкрепи предложението на "Демократична България" за ротационен председател.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев призова от трибуната на НС парламентарните групи да се обединят около един кандидат.

Минути преди 22 ч. вчера "Продължаваме промяната" реши да оттегли кандидатурата на Никола Минчев. От ПП обаче са категорични, че няма да подкрепят Желязков. Така остава отворен въпросът дали останалите номинирани ще останат в надпреварата и дали кандидатът на ГЕРБ-СДС ще събере необходимата подкрепа от 121 гласа. 

Днешното продължение на днешното заседание започва точно в 10 ч., когато депутатите ще подновят опитите си да изберат председател. От намирането на решение зависи дали парламентът ще заработи. Председателски съвет преди пленарното заседание ще решава как да се преодолее блокирането на работата на Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови