Първи резултати за европейските избори: ГЕРБ печели, ПП-ДБ са втори, ИТН може и да има евродепутат

ОБНОВЯВА СЕ

Мая Младенова 09 юни 2024 в 20:00 5276 0

Европейски парламент

Снимка Пресцентър на ЕП

Сградата на Европейския парламент в Страсбург

Шест формации ще имат евродепутати в следващия мандат на Европейския парламент - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС, БСП и "Има такъв народ" (ИТН) според екзит половете на социолозите.

Ето какво показват първите резултати от екзит пола за изборите за Европейски парламент: 

Според екзит пола на агенция "Алфа рисърч" с първи резултат на евровота е ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ са втори, трети са "Възраждане", четвърти - ДПС, пети - БСП, ИТН са шести. Следват "Величие", "Синя България", "Солидарна България", "Български възход". За евровота няма точен праг за влизане, тъй като той се изчислява на база всички гласували, разделен на броя мандати (17). По всяка вероятност с евродепутати ще са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", ДПС, БСП и ИТН.

Данните на "Галъп" от екзит пола показват същата подредба.

Първите данни на сайта на ЕП за България също вече са налични. Те са базирани на екзит пол на "Галъп". 

Прогнозата е, че ИТН ще имат един евродепутат, а "Възраждане" - трима. ПП-ДБ ще са с общо трима, като се очаква един от тях да е в групата на Европейската народна партия, а двама - при Renew Europe. ГЕРБ ще има петима евродепутати (ЕНП), ДПС - трима (Renew Europe). БСП ще е с двама евродепутати в групата на (S&D).

ОБНОВЯВА СЕ

    Мая Младенова

    Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови