Партиите от Реформаторския блок подписват коалиционно споразумение

Николаос Цитиридис 20 декември 2013 в 10:31 1181 0

Реформаторски блок

Снимка Сергей Антонов

Реформаторски блок

Подписването на коалиционното споразумение на Реформаторския блок се очаква днес.

По неофициална информация изпълнителният съвет на новата коалиция ще е в състав от 19 до 21 души, на квотен принцип от всички партии участнички.

В събота националното представителство на “Синьо единство” трябва да вземе решение дали да се присъедини към споразумението, което останалите пет партии се очаква да подпишат.

Към коалицията ще се присъединят двама членове на “Синьо единство”, която остава извън блока – Петър Славов и бившият председател на СДС Мартин Димитров. Двамата обявиха, че за да не останат извън обединението на десницата, са подписали споразумение с ДСБ от името на национален съюз “Единство”. 

Разцепление сред хората на Надежда Нейнски

Подписаното споразумение за сътрудничество на практика разцепва „Синьо единство“.

Национален съюз „Единство“ бе създаден от Мартин Димитров, Ваньо Шарков, Надежда Нейнски, Димо Гяуров и Петър Славов след разпадането на „Синята коалиция“.

Преди парламентарните избори през май тогавашният председател на ДСБ Иван Костов и Надежда Нейнски подписаха споразумение за общо развитие на десницата. Обединението обаче така и не можа да се реализира с общо явяване на изборите. Впоследствие съюз “Единство” роди и партията “Синьо единство”.

Конфликт с Реформаторите

Сагата около формацията на Нейнски започна миналия уикенд, когато стана ясно, че тъмносиният лидер Радан Кънев ще предложи на Реформаторския блок да изключат „Синьо единство“ от бъдещата си коалиция. Председателят на ДСБ аргументира идеята си със заявеното от Нейнски и екипа й намерение да не подпишат коалиционното споразумение. Кънев бе категоричен, че развитието на Реформаторите не може да се бави излишно заради претенциите само на една партия. Във Facebook той коментира, че публични изказвания на Надежда Нейнски създават разделение и рушат доверието в бъдещото дясно обединение.

На заседание в понеделник Гражданският съвет не изключи формацията на Нейнски. Останалите шест партии в Блока обаче гласуваха точките на споразумението си и така на практика поставиха пред избор „Синьо единство“.

Ден след заседанието на Реформаторите стана ясно, че позицията на Нейнски не се споделя от всички във формацията. Едно от основните лица на партията – Мартин Димитров, обяви, че по-скоро ще напусне „Синьо единство“, отколкото Реформаторския блок.

През уикенда предстои заседание, на което ръководството на “Синьо единство” трябва да вземе окончателно решение за намеренията си спрямо Реформаторския блок.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков