Партиите на протеста не си дали сметка, че с действията си закрепват статуквото

Според Янаки Стоилов Асен Василев е много по-добър като управленец, отколкото като партиец

OFFNews Последна промяна на 19 септември 2021 в 14:11 3446 1

Голяма част от проблемите идват от заявената претенция за антисистемност на партиите на протеста. Те не си дадоха сметка, че с много от действията си способстваха за закрепване на статуквото, заяви министърът на правосъдието Янаки Стоилов пред БНР.

Стоилов посочи, че с него не са били обсъждани общи действия по формирането на новия политически проект на Асен Василев и Кирил Петков “Продължаваме промяната“.

"Всяка нова партия е потенциален конкурент на останалите и винаги е в по-благоприятна ситуация", каза Стоилов.

По думите му Петков и Василев са сред министрите, които имат най-голям принос в поставянето на въпросите за лошите практики и корупцията от миналите години, целият служебен кабинет е получил безпрецедентна подкрепа и това дава добри условия за старт. Но допълни, че Асен Василев носи много повече потенциал като действащ управленец, отколкото като партиец.

"Преди 5 г. БСП предложи кандидатурата на Румен Радев, неговата кампания премина през структурите на БСП, макар и с инициативен комитет, припомни Янаки Стоилов, но уточни, че сега „няма как да се мине през същата вода - БСП да има същата уникална роля“.

Стоилов смята, че в дълбоката криза, в която се намира страната, може би не е лошо този път да има политическа еднопосочност на човека, спечелил президентските избори, и партиите, които ще излъчат правителство.

Запитан има ли връзка между темата за мандата на главния прокурор Иван Гешев и евентуалната роля на Янаки Стоилов като бъдещ конституционен съдия, министърът категорично заяви:

"Няма никакви условия за моето встъпване като министър или някакви други кариерни развития, които да са били обвързани с въпроса за това какво е моето отношение, институционално, към процедурата за оставка на главния прокурор. Такъв род спекулации аз отклонявам".

Преминаването на Бюрото за защита на свидетелите от прокуратурата към Министерството на правосъдието осигурява по-добра възможност за защита, бе категоричен Янаки Стоилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови