Парламентът ще вземе решението за членството на Северна Македония в ЕС

Актуализацията на бюджета трябва да е готова до края на юни, обяви говорителят на правителството Лена Бориславова

OFFNews 28 май 2022 в 12:50 4257 1

Лена Бориславова

Снимка БГНЕС/Архив

Лена Бориславова

Коалиционните партньори се обединиха около мнението, че по темата за Република Северна Македония трябва да има широко съгласие. Това става ясно след 3-часова среща на четирите партии в управлението, продължила до късно снощи.

"Обединихме се, че за нас най-важното е да има широко съгласие. Препотвърди се обещанието, което сме дали цялата коалиция, че тази тема ще мине задължително през обсъждане в Народното събрание, а дотогава ще оставим дипломати във външното министерство да продължат своята работа. Това няма да е правителството, което ще предаде националния интерес", заяви говорителят на кабинета Лена Бориславова.

"Всяка една от политическите партии препотвърди позициите си по отношение на Македония. Обединихме се като ли в името на това, че е една пистата, по която България трябва да върви по отношение на този казуси и се надяваме на положителни действия и на дипломатите и на Република Северна Македония", допълни Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

Участниците са коментирали също как да подобрят законодателната дейност на управлението и взаимодействието между коалиционните партньори. Вниманието сега е насочено към предстоящата актуализация на бюджета и въвеждането на антикризисните мерки, съобщи БНТ.

"Актуализацията на бюджета трябва да бъде приета в НС до края на юни. Обединихме се, че в седмицата от 6 до 10 юни ще се постараем да бъде разгледан на първо четене в комисия закон по бюджет с изменението по актуализацията, както и този на здравната каса и другите бюджети", каза още Лена Бориславова.

Разбрали са се също, че експертните коалиционни съвети трябва да се свикват с по-ясен и предвидим график, така че да не се създава напрежение между партиите в коалицията. Коментирали са и Плана за възстановяване и устойчивост, така че България да не загуби евросредства.

Лена Бориславова съобщи също, че планират до края на годината да приемат над 20 законодателни промени, които са социално чувствителни и свързани с дългогодишно отлагани реформи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови