Парламентът отхвърли предложение на 'Възраждане' за нулево ДДС върху храните

Йорданка Веселинова 12 май 2022 в 09:59 2665 3

Костадин Костадинов

Снимка Архив - БТА

Костадин Костадинов

Депутатите отхвърлиха поредният законопроект на "Възраждане", предвиждащ отпадане на ДДС на всички основни стоки.

Още на първо четене промените паднаха със 73 гласа "за" (ГЕРБ-СДС, ДПС, "Възраждане" и 1 от ИТН), 66 "против" (ПП, ДБ) и 48 "въздържал се" (5 от ПП, 1 от ГЕРБ-СДС, БСП, ИТН).  

В законопроекта е предвидено да отпадне ДДС за хранителните продукти и напитките от малката потребителска кошница, на водата, природния газ, електроенергия и топлоенергия, лекарства, медицински изделия, медицинско оборудване, други такива продукти, както и ремонта им. От "Възраждане" искат още и отпадане на ДДС за детските седалки за автомобили. Парламентарната група на Костадин Костадинов предлага мерките да влязат със задна дата - от 1 април.

Обсъждането на законопроекта продължава трети ден. Първият път времето изтече, а вчера от ИТН поискаха в залата да присъства финансовият министър Асен Василев или някой от неговите заместници. Председателят на НС Никола  Минчев обясни, че тъй като МС не е вносител на законопроекта, то не е задължително в зала да присъстват министри. Въпреки това ИТН, ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" се обединиха и поискаха точката да бъде отложена за днес, за да може да присъства представител на финансовото ведомство.

Днес дебатът продължи по-малко от 20 минути. Цончо Ганев от "Възраждане" заяви, че предложените от тях промени са мерки срещу инфлацията, каквито правителството отказва да предложи. Искрен Митев от ПП му отвърна, че предложените от групата на Костадинов мерки са популистки и биха ощетили бюджета. Самият Костадинов също взе думата и заяви, че това ще спести 2 млрд. лв. от ДДС. В самия законопроект обаче фигурира цифрата 4 млрд. лв.

"Никой няма нужда да слуша общата политическа пропаганда на "Възраждане", заключи председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански. 

Това изказване сложи край на дебата, а НС отхвърли законопроекта още на първо четене. Това означава, че "Възраждане" няма да може да предлага същия текст поне още три месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

12.05 2022 в 15:02

Копейкин, сър....

-60

3

офф бее

12.05 2022 в 14:12

За кой народ ще е полезно ве, малоумен? Като намалиха ДДС-то за ресторантьорите да не паднаха цените? Или ти на ресторант не си ходил от 1989-та?

Голяма част от тези храни са внос. Т.е. далаверата ще е за който се сетиш, само не и за потребителя. Ама то се иска малко разум да вденеш...

12636

2

prascho

12.05 2022 в 13:17

На Възраждане всичката им работа е такава. Много добре знаят, че няма как да се случи тази простотия (а и не бива), но въпреки това я предлагат за да се "покажат" пред малоумните си избиратели. Един вид - "сал ние милеем за народа". Див популизъм. Лошото е, че все повече хора му се вързват, т.е. расте броят на функционално неграмотните и невежи избиратели.