Парламентът отхвърли исканата от 'Възраждане' комисия за COVID мерките

Йорданка Веселинова 05 януари 2022 в 11:32 2742 1

Снимка БТА/Минко Чернев

Народните представители отхвърлиха предложението на Костадин Костадинов за създаване на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на Република България противоепидемични мерки срещу COVID-19.

Искането беше подкрепено от 51 депутати (21 от ИТН, 15 от ДПС, 12 от "Възраждане", по двама от ПП и ГЕРБ и 1 от ДБ ), 64 гласуваха с "против", а 30 -  с "въздържал се".

Преди празниците депутатите спряха инициативата на "Възраждане" за създаване на временна комисия за противоепидемичните мерки, защото времето отново не стигна за гласуване заради дълги изказвания против мерките от страна на депутатите на Костадин Костадинов. 

В последния си работен ден за 2021 г. народните представители се скараха за нуждата от тази комисия, а лидерът на "Възраждане" повтори тезата си от предния ден и заплаши, че ако бъде въведен зелен сертификат за депутатите, то неговата парламентарна група ще влезе в Народното събрание с всичките си избиратели. В типичния си стил Костадинов заговори за "революция" и "пряка демокрация".

Предложената от Костадинов комисия трябваше да заседава три месеца, през които да провери колко са заразените българи от началото на пандемията, как са се заразили и как е установено това; колко са средствата за клинични пътеки за лечение на COVID-19, колко са случаите на отказан преглед, преглед на договорите за доставка на ваксини, колко са ваксинираните българи и какви са страничните ефекти от ваксинирането и носенето на маски, както и изследване на вируса и наблюдение на ваксинираните от "български научни заведения или университети"; той настоява още за изследване на ефекта от противоепидемичните мерки, ефекта им върху психиката и довели ли са те до самоубийства и депресии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови