Парламентът осъди нападението на "Хамас" над Израел

Кристина Минчева 13 октомври 2023 в 17:23 1027 0

Гласуване

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Пленарна зала

Българският парламент осъди нападението на "Хамас" над Израел с декларация, внесена от Бойко Борисов, Делян Пеевски, Станислав Анастасов, Георг Георгиев, Кирил Петков и Христо Иванов. Тя беше подкрепена от 124 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН.

С декларацията се призовава международната общност да бъде солидарна с Израел и да подкрепи усилията му да защитава живота и сигурността на своите граждани.

Изтъква се, че от решаващо значение е „Хамас“ и всички терористични организации да бъдат подведени под отговорност за действията си, както и да бъде упражнен необходимият натиск за прекратяване на актовете на насилие и терор, които подкопават перспективите за мир и стабилност в региона.

В текста на декларацията пише още, че операция „Железни мечове” представлява неизбежен и необходим реципрочен отговор - акт за защита на живота и достойнството на израелците и правото на съществуване на самата държава Израел.

„Отчитаме и че в Газа живеят над два милиона палестинци, които също са заложници на деспотизма на „Хамас“ и биват използвани като жив човешки щит“, посочват още вносителите.

„В светлината на жестокото, безпрецедентно и дръзко терористично нападение срещу невинни израелски граждани от 7 октомври, ние, като част от партиите и парламентарните групи от държавите партньори и съюзници на Израел по целия свят, заявяваме съпричастност и непоколебима подкрепа за нашите израелски приятели“, пише в декларацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика