Паргов: Бъдещето на човечеството е в модерния социализъм

OFFNews Последна промяна на 26 декември 2018 в 12:19 5139 1

Бъдещето на човечеството е в модерния социализъм. Това беше посланието в доклада на председателя на Социалистическата партия на Сърбия, първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по време на Х Конгрес на Социалистическата партия на Сърбия, което лидерът на БСП - София Калоян Паргов цитира. 

Той беше официален гост на форума заедно с члена на Изпълнителното бюро на НС на БСП и народен представител Валери Жаблянов, с изпълнителния директор на Националната асоциация за международни отношения (НАМО) Чавдар Минчев и с Пламен Фердов. По време на Конгреса в Белград лидерът на столичните социалисти имаше срещи с Ивица Дачич, със заместник-председателя на СПС Новица Тончев, с градския председател на СПС в сръбската столица Александър Антич, който е министър на енергетиката на Сърбия, и с Бранко Ружич, заместник-председател на СПС и министър на държавната администрация.

"Според Дачич тезата за "Краят на историята", която американският философ Франсис Фукуяма лансира преди малко повече от четвърт век, не е нищо друго, освен негова собствена позиция, коментира Калоян Паргов. Да припомня, че Фукуяма публикува книгата си "Краят на историята и последният човек" през 1992 година. В нея той тогава се опита да докаже, че крахът на комунистическия строй и триумфът на либералния световен ред, демокрацията и либерално-капиталистическата икономика са логичен край на еволюцията на формите на държавната власт. Геополитическите промени, победата на консервативни и дори крайнодесни политики в Европа в последните години обаче наложи все по-активно търсене на алтернатива на либералния световен ред. А това от своя страна категорично опроверга твърденията на Фукуяма. Нещо повече, самият той вече признава, че констатациите в книгата му не са точни. И дори твърди, че модерният социализъм е възможно най-добрата алтернатива за бъдещето.

В доклада си Дачич обясни, че модерният социализъм означава антирадикализъм, антикапитализъм и повишаване стандарта на живот на хората. Модерният социализъм е справедливост, солидарност, свобода и равенство. Той не предполага еднопартийна, а плуралистична политическа система с добре развита пазарна икономика и правилно приложени нейни принципи. Модерният социализъм означава зачитане на върховенството на закона, правата на човека, демократичните устои на държавата и справедливо разпределя социалните и национални богатства. Накратко казано, модерният социализъм е за национален суверенитет и държавен интегритет".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7900

1

Tanos

27.12 2018 в 10:27

Паргов дето едвам е завършил задочно междуародни отношения в ковачницата на кадри УНСС с оценки, писани по милост, да не се изкава за Фукуяма. Не го е чел, а и да опита няма да го разбере. Там дето е учил няма и кой да му го обясни защото е царство на социализЪма и комунизЪма, а в него Фукувма е забранена дума...