Отказахме на Русия въздушен коридор за самолети за Сирия

OFFNews 08 септември 2015 в 15:04 6769 57

България е отказала на Русия въздушен коридор за самолети с хуманитарна помощ за Сирия. Това обясни говорителката на външното министерство Бетина Жотева пред ТАСС.

Искането от руската страна е получено през почивните дни, уточни Жотева, като допълни, че забраната ще е в сила до 24 септември.

„Не дадохме разрешение за преминаване на транспортни самолети над територията на България, защото имаме съмнения за това, че характерът на товара не съответства на заявеното. Българското Министерство на външните работи взе това решение самостоятелно“, посочи Жотева.

Пред дни от гръцкото външно министерство съобщиха, че са получили подобно искане от страна на Русия. В същото време от посолството на САЩ в Атина са поискали от Гърция да затвори въздушното си пространство за руски самолети за Сирия.

Гръцкото правителство обясни, че обмисля искането на Русия. До отговор обаче така и не се стигна заради отказа на България.

Двата руски самолета с хуманитарна за Сирия ще преминат през въздушното пространство на Иран, вместо през небето над България и Гърция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews