От трибуната БСП обвини ДПС за краткия живот на кабинета

Елица Мартинова Последна промяна на 24 юли 2014 в 09:41 4764 7

Атанас Мерджанов

"Този парламент, това правителство можеха да работят успешно и по-дълго, ако хоризонтът им не беше преждевременно определен от страна на една от подкрепящите ги сили."

Това заяви от парламентарната трибуна председателят на "Коалиция за България" Атанас Мерджанов. Той излезе на трибуната, за да направи равносметката на левицата за изминалата една година управление. Мерджанов изтъкна, че кабинетът е можел да работи още дълго и успешно, ако не е било изявлението, в което ДПС пожелаха предсрочни избори.

"Този парламент се разпуска преждевременно не защото не се справяше в работата си, това важи и за правителството. Допуснати бяха грешки, но нито една не беше фатална. Тези от нас, които решихме да работим, а не да пречим, имахме и своите успехи", подчерта председателят на ПГ КБ.

Мерджанов изтъкна, че управлението на правителството е било успешно, но кабинетът е бил разклатен от външни фактори.

"Целта на проповедниците на държавния апокалипсис, на тези, които вчера дори не могат да се зарадват на оставката заради оставената разруха, беше правителството да си отиде. Това вече е факт, нека успокоим страстите", каза Мерджанов, визирайки вчерашния коментар във Facebook на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Той разкритикува поведението на ГЕРБ, които, по думите му, са абдикирали от ролята си на опозиция.
"Дори не като опозиционери, те действаха като група за саботаж, която по сигнал на пожизнения си ръководител влизаше и излизаше, ставаше и сядаше, викаше или мълчеше. Нападките им рядко бяха политически, по-скоро бяха лични, често обидни", каза Атанас Мерджанов.

След Мерджанов оценка на правителството направи и лидерът на ДПС Лютви Местан, който възрази срещу оценката на своя колега от левицата. Председателят на ДПС подчерта, че не пресконференцията на ДПС, а вотът на българските граждани е очертал краткия живот на правителството.

Местан отговори на обвиненията на досегашния си коалиционен партньор с тезата, че за ДПС властта не е самоцел и партията е доказала, че държи на своите ценности:

"И понеже този тен - 24 юли се свързва с един друг четвъртък, в който ние изразихме своята политическа отговорност, съм длъжен да кажа - кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС в четвъртък. Би било тгвърде жалко да продължават анализите на тема "ДПС реши съдбата на кабинета". Не. В онзи четвъртък ДПС направи нещо друго. Заяви на всички тези, които не се умориха в продължение на година и два месеца да разгръщат митологемата за преяждане с власт. ДПС заяви, че е партия, за която изразът "Властта не е самоцел" не е клише, защото даде ясен знак и свидетелство като конкретно поведение, че ние можем да се лишим от власт в името на ценностите си, но няма да жертваме ценностите заради властта."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.07 2014 в 12:19

Кабинета се разпадна заради спирането на Южен поток. ДПС даде пресконференцията си за предсрочни избори непосредствено след това. Иначе можеха да откарат още до пълен крах и после да отчитат успехи.

24.07 2014 в 12:10

Ахааа значи заради ДПС не продължихте да управлявате червенотиквеници, така ли, народа, че не ви искаше след преврата, с който се намърдахте във властта, не е фактор за вас?... Интересна теория... тъпанари

24.07 2014 в 11:14

На тези все някой им е виновен. НИКОГА ама НИКОГА не е тяхна вината. Толкова некадърни управници има само в северна Корея. Б**ти специалистите залюхани.

24.07 2014 в 11:06

Не разбирам какво твърдят от БСП? Твърдят ли, че Орешарски, техният кандидат, е дошъл с програмата си? Твърдят ли, че тази програма е била в този вид представена предизборно на избирателите? Твърдят ли, че тя е била своего рода коалиционно споразумение? Аз и още много хора не разбрахме нищо такова. Разбрахме, че това е подмяна на предизборните обещания в името на властта. Това разбрахме. И когато довчерашният коалиционен партньор твърди, че "нивото на коалиционна култура" било недостатъчно сериозно застъпено, ако обичат, да обяснят довчерашните управляващи - ДПС признават, че са участвали в една коалиционна простотия или обвиняват БСП, че са тъпаци?

24.07 2014 в 10:51

От назначението на Пеевски за шеф на ДАНС по-фатална грешка трудно може да се намери!

24.07 2014 в 10:48

виновни са и други че са некадърни да си оправят собствената партия и от това че при тях непрекъснато има конфликти и за радост избирателите на БСП си ги видяха сами колко струват и затова ги наказаха

24.07 2014 в 10:26

Ха-ха-ха, свинете от комунистическата кочина започват да си търсят виновник! Нещастници.

Ако не беше на наш гръб, ДПС трябваше да ви е**** по-дълго, та да се гърчите и да пищите, комунистически изроди!