От АБВ искат да си имат представител в ЦИК

Предлагат да има машинно гласуване в цялата страна от 2018 година

OFFNews 17 февруари 2016 в 18:02 4343 1

Михо Михов

Съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да се допълва след избори и така всички партии, които имат депутат или евродепутат, да са представени в нея.

Това предлагат от АБВ в законопроект за промени в Изборния кодекс, който са внесли в деловодството на Народното събрание. Сред вносителите са зам.-председателят на АБВ Михо Михов и още 8 депутати от партията на Първанов.

В момента членовете на ЦИК са 18 души и се избират за мандат от 5 години, а в същото време мандатът на Народното събрание е 4 години. Така комисията има представители на партии, които вече не са в парламента, и няма на такива, които са. В момента РБ, ПФ, АБВ и БДЦ нямат свои представители в ЦИК, а НДСВ и коалицията "Синьо единство" - имат. 

Предложението на АБВ предвижда след провеждането на избори, при които в парламента или Европарламента са влезли нови партии, всяка една от тях да излъчва по един свой представител в ЦИК. Старите членове на комисията обаче няма да бъдат освобождавани и така съставът на комисията ще се увеличава.

В мотивите към законопроекта АБВ подчертават, че това би било временно решение на проблема.

От партията на Първанов искат още протоколите, които не са подписани от някой от членовете на избирателна комисия, да се считат за недействителни. Изключение ще се прави, само ако някой от членовете е "възпрепятстван по уважителни причини", като това трябва да се запише в самия протокол. 

Законопроектът предвижда още на изборите за президент да се гласува машинно в най-малко 5000 секции, а не както е предвидено сега - в 500. От АБВ настояват още след 2018 г. да се въведе машинно гласуване в цялата страна.

Според действащия Изборен кодекс член на избирателна комисия, който не е съгласен с отразеното в протокола, го подписва с особено мнение, като посочва в какво се изразява особеното мнение. Мотивите се записват писмена форма на отделен лист и се прилагат като неразделна част от протокола. От АБВ предлагат при този случай да се подписват и други двама членове.

Вносителите на законопроекта предлагат още решенията на ЦИК по жалби срещу актове на общинската комисия (ОИК) вече да не се обжалват пред Върховния административен съд, а от тричленен състав на местния административен съд. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови