АБВ поиска оттегляне на кандидатурата на Кунева за просветен министър

Ивайло Анев 03 февруари 2016 в 10:16 3427 1

Снимка БГНЕС, Архив

Лидерът на АБВ Георги Първанов

АБВ иска изтегляне на кандидатурата на Меглена Кунева за образователен министър.

Това обяви лидерът на партията Георги Първанов на пресконференция в парламента днес. От партията му още вчера обявиха, че няма да подкрепят кандидатурата на вицепремиера.

"Това е по-разумният подход", коментира бившият държавен глава. По думите му след оттеглянето трябва да се проведат сериозни консултации, в това число и за получаване на подкрепа и от опозицията.

"Около работата на образователното министерство трябва да се създаде съгласие", категоричен беше Първанов. Според него кандидатурата на Кунева за просветен министър няма висока степен на доверие в обществото и сред професионалната общност.

"Липсва ѝ професионална подготовка. Чисто мениджърският опит не е достатъчен за тази позиция", заяви говорителят на парламентарната група на АБВ Мариана Тодорова.

"Няма да се връщам назад в историята, когато сме били на различни позиции, имаме памет за свършеното и несвършеното. Ние сме се ангажирали с това управление в името на амбициозната цел то да включва ума и таланта на нацията. Нe смятам, че те са се концентрирали в четирима министри от определена политическа сила, които да се възпроизвеждат от един на друг възможен пост”, добави Първанов, имайки предвид РБ.

Първанов призна, че има проблем с говоренето и чуваемостта в коалицията и допълни, че е добре заедно да се обсъждат политиките и министрите. "С подобен род решения не укрепваме стабилността", посочи лидерът на АБВ.

Въпреки че депутатите от АБВ подкрепиха другите две персонални промени в кабинета и гласува вътрешен министър да стане Румяна Бъчварова, а Екатерина Захариева - правосъден министър, сега Първанов оцени това като компромис и посочи, че така се създава опасност от предсрочни избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови