Калфин: АБВ няма да допусне политическо влияние върху ВСС

OFFNews 16 януари 2016 в 16:12 3199 3

"Няма да се допуска политическо и лобистко влияние върху членовете на ВСС", заяви Ивайло Калфин по време на пресконференция на тема: „Оценка на участието на ПП АБВ в управлението на страната”, цитиран от „Фокус”.

"В това правителство коалицията е съставена, защото на последните парламентарни избори избирателят изпрати 8 парламентарни групи в парламента и няма ясно отчетливо, идейно мнозинство. Така че вариантът да има правителство и това правителство да работи предполагаше съставяне на широка коалиция, която ние създадохме по най-добрия пример на страните от ЕС на основа на ясно политическа декларация, която стана основа на политическата програма", заяви Калфин.

По думите му, по отношение на съдебната реформа в декларацията е записано, че няма да се допуска политическо или лобистко влияние върху членовете на ВСС.

"Това обяснява поведението на АБВ по отношение на промените в Конституцията, когато ние не бяхме съгласни политическата квота да бъде над професионалната прокурорска част и не обяснява решенията на Радан Кънев и Христо Иванов да напуснат правителството, след като те са се подписали в тази политическа декларация преди това, в която пише, че няма да се позволява политическо влияние върху тази институция ", коментира Калфин. "Така че за нас този документ продължава да бъде важен и той определя отношението ни към управлението ", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!