Oще не е решено какви сили ще разположи НАТО у нас, но ще има учения и изтребители

Георги А. Ангелов 24 януари 2022 в 21:36 2331 2

Снимка Hristo Rusev/Getty Images

Български Су-25K 253 на лятното учение Sea Breeze 21.

Все още не е решено какви сили и в какъв обем ще разположи НАТО у нас, но по всяка вероятност ще има подсилване на ВВС с изтребители на съюзнически държави и интензивни военни учения. Това става ясно от съобщение на Министерството на отбраната на България. Вариантите за отговор на НАТО на нарастващото напрежение по границата на Украйна с Русия през последните месеци се обсъждат все още на военнотехническо ниво, посочват от МО. Решение за техния обем и обхват, включително и за разполагането на сухопътни бойни групи в Югоизточна Европа, предстои да бъде взето на политическо ниво в НАТО по време на предстоящата среща на министрите на отбраната през февруари, като се отчитат националните позиции на всички държави членки.

От министерството отчитат, че към момента в Алианса се изпълняват утвърдените през 2014 г. мерки за повишаване на сигурността и мерки за адаптиране, както и приетите през 2016 г. мерки по т.нар. засилено предно присъствие в Естония, Латвия, Литва и Полша и по адаптирано предно присъствие в района на Черно море. МО съобщава това, тъй като няколко съюзни държави декларираха намерения за предоставяне на сили за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в Източна Европа. Сред тях е разполагането на холандски изтребители F-35 и испански Еврофайтъри за да подсилят българския ВВС за опазване на въздушното пространство.

От военното ведомство посочват, че възпиращият ефект от тези мерки за нашия регион се базира основно на създаване на условия за по-видимо присъствие на НАТО и повишаване на капацитета и оперативната съвместимост на съюзниците. Това се постига чрез учения с участието на съюзнически сили основно във военновъздушния и военноморския домейн, в т.ч. усилена мисия по охрана на въздушното пространство и оптимизиран график на операциите на Постоянните военноморски групи на НАТО.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

2

дреалист

25.01 2022 в 09:41

Айде да обърнем въпроса. Българските войски - СА НАТО.
Русия - не гони БГ войски от БГ.
Русия не иска ЧУЖДИ войски в БГ.
А ние - искаме ли непременно да има ЧУЖДИ войски в България?
Искаме ли ТЕ ДА СЕ НАМЕСЯТ в конфликта, без да ни питат?
А ние да отнесем ответния удар?
Чужди войски в БГ не могат да ни защитят от НИЩО. Само ще привлекат огъня.

2000

1

дреалист

25.01 2022 в 09:35

Анкетата ви е фалшива. Въпрос 1 и 2 се повтарят, така се манипулира резултата. Горди ли сте ?