Орешарски към ГЕРБ: Намалихме дълга и цената на "Южен поток"

Нели Чолашка Последна промяна на 15 януари 2014 в 13:15 1771 3

Пламен Орешарски в парламента.
Пламен Орешарски в парламента.

Увеличението на капитала от Български енергиен холдинг (БЕХ) заради проекта „Южен поток” със 192 милиона лева по никакъв начин не засяга държавния бюджет.

Това обяви премиерът Пламен Орешарски в рамките на блиц контрола в отговор на въпрос на бившия енергиен министър Делян Добрев.

„Обявихте, че параметрите по междуправителствените споразумения няма да бъдат променяни, защото са рамкови. Няколко седмици след това разбрахме, че от август правителството е било уведомено от ЕК, че са необходими промени.

Поддържате ли все още тази теза? Това няма да е първият проект в енергетиката, при който имаме избран изпълнител без финансиране”, контрира Добрев.

„Средствата ще бъдат получени като заем от Руската страна, ще бъдат обект на изплащане от транзитните такси по газопровод. Ще ги връща бизнесът на "Южен поток", който няма да засегне българските енергийни дружества.

Проектът остава собственост за българската страна”, отговори му Орешарски.

Той атакува още с твърдението, че през последните месеци се учудва на способността на опозицията да избира теми за дебат, които не са в неин интерес.

"Преди говорехте за дълга, сега избирате финансирането. С удоволствие ще приема дебат, но трябва да тръгнем с 8% на сто лихва, които заварихме и успяхме да сведем до 4.25% (има предвид лихвата по заема за "Южен поток"). Разликата са стотици милиони, с които щяхте да ощетите държавата”, уточни министър-председателя.

Той напомни и за атаките, инициирани от ГЕРБ, срещу актуализацията на бюджет 2013 г., с която се разреши на правителството да тегли до 1 млрд. лв. допълнителен дълг и уточни, че към края на март миналата година дългът е бил 14.4 млрд. лв., а в края на декември - 14.1 млрд. лв.

Когато взимате дългове, за да покривате други, това не увеличава общия дулг, повтори Орешарски. Той уточни, че правителството е изтеглило по-малко от разрешените 1 млрд. лв. нов дълг.

В кулоарите на парламента Орешарски обяви, че няма никакво намерение да се отказва от плоския данък и да въвежда прогресиван, за което настояват от БСП.

В управленската ми програма няма такъв ангажимент, уточни премиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.01 2014 в 18:59

"Когато взимате дългове, за да покривате други, това не увеличава общия дулг, повтори Орешарски. Той уточни, че правителството е изтеглило по-малко от разрешените 1 млрд. лв. нов дълг."

... така е в "лабораторни" условия... но в живота се случват две комисионни по 3-5%, ако е цивилизовано, ама надали... по-вероятно 2 х 10%... изтеглило е ПО-МАЛКО, защото е удържана комисионната, а КОЛКО е записано като дълг?... фактурирано на Илиенската борса ;)

... мързи ме нещо... но, всяко изречение е не просто атакуемо... Бувално не лъже, но... например:

Проектът остава собственост за българската страна”, отговори му Орешарски.
- да, Проектът, хартиеният, а ТРЪБИТЕ (реализираното съоръжение) чия собственост ще бъде, а терена(земята) на трасето?... и т.н.
П.С. купил съм бутилка ракия, половината ще изпия, ей сега, за "Бог да прости" изчезналите днес 8х24българи, а втората половина за здраве на оцелелите (Вие) и лично за себе си, че съм оцелял и днес...

15.01 2014 в 15:38

izumen,
Ако беше вярно, дали Бойко и компания щяха да го премълчат?

15.01 2014 в 14:23

Намалихте лихвата от 8% на 4%, но увеличихте цената на проекта със 500 милиона. "Колко експертно свършена работа", затова и от евро съюза поеха проекта във свой ръце.