Орбан подкрепи Борисов за сътрудничеството с Турция (видео)

Последна промяна на 19 февруари 2018 в 15:25 8693 0

Унгария подкрепя сътрудничеството между България и Турция, това заяви унгарският премиер Виктор Орбан след срещата си с Бойко Борисов в София.

Двамата премиери се срещнаха в резиденция Бояна в София.

Поздравих вашия премиер, затова колко успешно и полезно се развиват контактите с Турция. Казах, че Унгария винаги ще подкрепя да има споразумение между България и Турция и сътрудничество, защото границата трябва да се охраняват и трябва да се сключват споразумения по този въпрос, заяви Орбан.

По думите му правителството на България може да разчита на това, че зад контактът с Турция стои Унгария.

Унгарският премиер е категоричен, че страната му не приема релокацията на мигранти и заради конституционни ограничения, но своите предложения той е предал на премиера Борисов в качеството му на ротационен председател на Съвета на Европейския съюз.

Орбан е категоричен, че трябва да се засили охраната на външните граници.

Когато говорим за охраната на границите, ние трябва да изискваме от ЕС, от всички страни-членки на Шенгенското пространство да изпълни своите задачи относно охраняването на границите, ако не са годни и не желаят, тогава да си понесат отговорността. Унгарското становище не е променено. Виждаме, че на много места в света е тежко положението, но трябва да дадем помощ там и не трябва бедата да я докарваме тук.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че е възможно да се постигне компромис по промяна на Дъблинския регламент, който урежда даването на убежище на нелегални имигранти. Той припомни за българското предложение да се осигури сто процента охрана на външните граници, да се изградят центрове за сигурност близо до конфликтите, и споразумение със съседните страни, че те ще са на тяхна територия.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !