Опозицията в парламента се самоизяжда: ИТН, БСП и 'Възраждане' се заподозряха, че бранят кабинета

Депутатите на Костадинов питат Конституционния съд за промените в основния закон

Йорданка Веселинова 17 ноември 2023 в 11:40 1724 1

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Корнелия Нинова

Формалната опозиция в 49-ото НС се самоизяжда. След историческия вот на недоверие, който ще се проточи почти една седмица, ИТН и "Възраждане" обвиниха БСП, че пази кабинета. Левицата пък излезе със същите обвинения, но с обратен знак.

Цвета Рангелова от "Възраждане" и Тошко Йорданов от ИТН заподозряха левицата в скрит сговор, защото се регистрирали при проверката на кворума. Днес като първа точка трябваше да се разгледа именно внесеният от опозицията вот на недоверие срещу кабинета "Денков". Регистрираха се обаче единствено групите на ПП-ДБ и БСП.

Междувременно депутатката от групата на Костадин Костадинов обяви, че днес ще внесат в Конституционния съд искане за тълкувателно решение на Конституцията по отношение на мнозинствата за гласуване на промените на второ и трето четене. В основния закон е заложено мнозинство от 180 гласа, като се допуска и по-малко такова - от 160. 49-ото НС гласува процедурни правила, в които бе посочено именно мнозинството от 160 гласа.

На свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова призова ИТН и "Възраждане" да се успокоят и да взимат разумни решения. По думите ѝ групите, които днес не се регистрираха, в това число ИТН и "Възраждане", са спасили кабинета и са дали време на "сглобката" до сряда. 

Нинова поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов заради събитията вчера. По думите ѝ МВР не се справя. Червената лидерка изтъкна, че цялата държава е блокирала заради извиването на ръце в сглобката и даде пример с всички данъчни закони, които вчера бяха отхвърлени на бюджетна комисия. По думите ѝ това се дължи на резултатите от местните избори, за които ГЕРБ и ДПС много ги боляло. Тя изтъкна, че всяко второ изречение на Борисов и Пеевски е за Варна и София, където кметове станаха кандидатите на ПП-ДБ.

Нинова съобщи още, че е получила покана от Васил Терзиев за разговори за приоритетите за Столична община утре. Тя заяви, че групата ѝ ще присъства.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

17.11 2023 в 13:20

И аз браня кабинета- белким успее с мъдрите си действия да се "отплати" на тия, дет' го избраха.
Давайте КирКорчовци, а така, ухааа, опааа, ихууу (ジ)
 
X

Да помогнем на украинските деца!