Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Октай: Път назад между БСП и Доган няма, ДПС остава извън властта

OFFNews 09 юни 2014 в 08:02 28532 21

Осман Октай

„В четвъртък стана ясно, че цялото това управление – и парламентарните групи на БСП, ДПС, и Министерски съвет са били подвластни на волята на Доган“, заяви в ефира на „Нова телевизия“ бившата дясна ръка на Ахмед Доган Осман Октай.

Октай коментира, че с изказването на Местан ДПС за пръв път са свалили правителството открито. По думите на Октай това е безпрецедентен разрив в отношенията между БСП и ДПС и заради непремерените думите на Местан партията му ще остане извън управлението през следващите години.

„Това, което направи Местан, е непремерен ход, ще ги остави извън парламента два мандата. Когато се направи такъв нервен грешен ход от страна на ДПС, те са очаквали, че БСП още повече ще се огъне, но Сергей Станишев и компания се опитаха да покажат и те мускули и излязоха с най-фалшивия ход за искане на задължително гласуване“, каза Осман Октай.

Според бившата дясна ръка на Доган по време на Прехода ДПС винаги е било естественият управленчески партньор на столетницата. По думите му обаче всеки, който си е съдействал с ДПС, е платил твърде висока цена. Октай посочи, че в момента БСП е „на колене“ и според него ще е изненада, ако в следващия парламент левицата реализира 30-35 депутати.

„След този ход и партиите, които платиха много висока цена, когато са били в партньорство, анти-ДПС настроенията са толкова силни в обществото, защото ръководството на ДПС се опитват да го провокират като антитурски настроения, а те не са“, посочи Октай. Той коментира, че в последната година след нападението срещу него Ахмед Доган е станал нервен и се опитва умишлено да провокира българското общество.

На въпроса дали е възможна коалиция между ГЕРБ и ДПС, Октай бе категоричен, че такова управление няма да има.
„Ако ГЕРБ се обединят с ДПС – това е почти невъзможно, независимо, че всички, които са изнервени, се опитват, за да не реализира ГЕРБ достатъчно мнозинство, постоянно им внушават на избирателите, че ГЕРБ и ДПС ще управляват. Това няма как да се случи“, каза Осман Октай и прогнозира коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок.

Бившата дясна ръка на Доган коментира и слуховете за разкол между Делян Пеевски и Цветан Василев. Според Октай Пеевски е „вече“ осветен и ДПС постепенно го вади от играта. Осман Октай посочи още, че Цветан Василев се опитва да материализира влиянието си в политиката чрез новия си проект - „България без цензура“, но партията на Бареков не е получила толкова силен начален тласък, колкото са се надявали основателите й.

„Делян Пеевски вече е осветен и постепенно ще бъде изваден от играта, в следващия парламент дори няма да бъде народен представител. Цветан Василев и проектът Бареков не се осъществи, както очакваха, и не може да бъде ключ към властта. От опит знам, че всеки политически проект, който е емоционален и финансово обезпечен, без основа, без политическа фаза, без тези, рухва много бързо“, изтъкна Осман Октай.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews