Обратното броене за сглобката започна: Радев обяви скоростни консултации

Йорданка Веселинова 07 март 2024 в 14:40 4411 1

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Румен Радев

Обратното броене за "сглобката" започна. Преди минути от пресцентъра на "Дондуков 2" обявиха, че президентът Румен Радев ще проведе скоростни консултации с партиите.

От графика става ясно, че държавният глава ускорява процеса максимално и консултациите ще се проведат в два дни - в понеделник и вторник следващата седмица. Съвсем възможно е първият мандат да бъде връчен на ГЕРБ-СДС още в сряда, което означава, че сглобката има само пет дни да приключи успешно преговорите. 

Радев все пак даде възможност за преговори през почивните дни. И вчера, а и днес ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обявиха намерения за интензивни преговори в петък, събота и неделя. Радев няма да им попречи, въпреки че той имаше възможност да ги привика на консултации още утре.

В противен случай, както самият Бойко Борисов каза днес от Букурещ, предстоят нови избори. От ГЕРБ са категорични, че при никакви обстоятелства няма да подкрепят отново мандат на ПП-ДБ. Хипотетична възможност за кабинет с третия мандат има, но в последните три години Радев винаги го е връчвал на БСП и той винаги се е провалял.

Графикът за консултациите:

11 март - понеделник:

От 9.30 часа представители на парламентарната група на ГЕРБ-СДС;

От 11.30 часа представители на парламентарната група на „Продължаваме Промяната-Демократична България“;

От 14.00 часа представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“.

12 март - вторник:

От 9.30 часа представители на парламентарната група на "Възраждане";

От 11.30 часа представители на парламентарната група на "БСП за България";

От 14.00 часа представители на парламентарната група на "Има такъв народ".

Накъде след консултациите

След консултациите президентът връчва първия мандат на ГЕРБ, най-голямата парламентарна групата. Ако междувременно сглобката стане коалиция и ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се споразумеят - то Мария Габриел следва да връчи мандата изпълнен.

Ако това не се случи, Радев ще връчи мандата на ПП-ДБ. Ако и втората ПГ не успее да формира кабинет, то президентът трябва да връчи трети, но на избрана от него политическа сила. Тук процедурата не е обвързана със срокове. След провал и на третия мандат се насрочва дата за нови парламентарни избори. Конституционалистът Наталия Киселова прогнозира, че за да има избори 2 в 1 с европейските, то дата следва да се насрочи до 9-10 април.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

1

ПР

07.03 2024 в 15:10

Абсолютна говорилня,губене на време и глупст са тези"консултации".
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика