Обезщетението за майчинство през втората година става 650 лв. от октомври

OFFNews 07 септември 2021 в 20:13 4373 0

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Обезщетението през втората година от майчинството ще стане 650 лв. от 1 октомври 2021 г. Това решиха депутатите, при второто четене на актуализацията на бюджета за държавното обществено осигуряване за тази . До този момент майчинството през втората година беше 380 лв.

Между първо и второ четене имаше две еднакви предложения на БСП и на ИБГНИ за увеличаване на размера на майчинството през втората година на 650 лв.

"За" бяха ГЕРБ, БСП, ДПС, част от "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!", а депутатите от "Има такъв народ" гласуваха "против" и "въздържал се".

Обезщетението не е променяно от няколко години, а бюджетната комисия в парламента не одобряваше увеличението му. В залата обаче бе подкрепено.

"Ако разделите 380 лева на календарните дни, ще видите, че на ден се пада по 12 лева и 60 стотинки - за какво? Себе си ли да гледа майката или детето? Да, тя трябва да бъде насърчена да се върне на работа, стига кметицата на София да е осигурила достатъчно детски градини", коментира по-рано по време на дебата Мика Зайкова от "Има такъв народ". По думите й коронавирусът е поизмел бабите и затова трябвало да се даде възможност на майките да си гледат децата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови