НС задължи Минеков да открие културно-информационен център в Тараклия

Ружа Райчева 13 януари 2023 в 10:20 1428 2

Костадин Костадинов в Народното събрание

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Костадин Костадинов в Народното събрание

Народното събрание прие проекторешение, внесено от Костадин Костадинов и "Възраждане', с което задължава министъра на културата Велислав Минеков да предприеме необходимите действия за откриване и финансиране на културно-информационен център на България в град Тараклия, Молдова в тримесечен срок.

Решението бе прието единодушно и без дебати. Идеята има подкрепата на Минеков, който по време на обсъжданията в парламентарната комисия по култура и медии я определи като изключително значима. По думите му страната ни има нужда от подобен културен институт.

В мотивите към проекторешението си "Възраждане" пишат, че Българският културно-информационен център (БКЦИ) ще популяризира националните културни ценности и ще съдейства за разширяване участието на България в различните форми на международно сътрудничество. Структурата ще допринесе за запазването и развитието на българската култура, посочват от "Възраждане". 

Българското консулство в Тараклия, което е основано през 2017 г., ще улесни логистичните дейности, свързани с Българския културно-информационен център. То ще създаде допълнителни условия за разгръщане на потенциала на БКЦИ, като двете институции ще бъдат свързани чрез общи цели и допълващи се функции, пише още в документа.

"Българската общност в Молдова е втората по големина в бившия СССР. Според албанската конституция българската общност има право на образование на български. С откриването на този център на практика този малък град в южна Молдова ще се превърне в неофициална столица на българите в бесарабската република", представи проекта Костадинов. 

По думите му затова по време на обсъжданията не са се чули мнения против откриването на този център. "Можем само да кажем, че това решение е доста закъсняло, но по-добре късно, отколкото никога", добави той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1236

2

БотоксПутю

13.01 2023 в 11:09

Откакто украинците му туриха черен печат, Костя - Пръдлето се заигра в Молдова.

345

1

Джендо Джедев

13.01 2023 в 10:33

Да не се юрнат рашистите да "денацифицират" и Молдова само... :D