Новогодишната реч на Плевнелиев: Да не губим вече извоювани права

OFFNews 01 януари 2016 в 00:15 9342 15

"Да не губим вече извоювани права, свободи и постижения. Да не се връщаме назад към идеите и идеологиите на отминали времена, защото новата ера изисква нови идеи".

За това призова президентът Росен Плевнелиев в новогодишната си реч. Той пожела на българите, където и да са те по света, здраве и щастие, мъдрост и увереност.

Плевнелиев подчерта никоя държава, дори най-силната, не може да се справи сама с предизвикателствата, пред които се изправя света. "Никоя нация не е имунизирана срещу тероризъм, климатични промени, икономическа стагнация, миграционна вълна", добави той.

"Живеем в трудно време на геополитически промени и рекорден брой кризи в Европа и по света. Историята ни учи, че траен мир е възможен само чрез сътрудничество и правила, които важат за всички, а различията нека се решават по мирен начин, не със сила. Оръжията не са аргумент, те са доказателство за липса на аргументи. Силният трябва да подаде ръка на слабия", каза още държавният глава.

Държавният глава беше категоричен, че демокрацията ни не е перфектна и невинаги функционира добре, но тя ни прави силни и свободни. "Демокрацията не може да бъде инсталирана отвън, богатството не може да бъде подарено. Демокрацията се отстоява ежедневно и от всеки", добави той.

Според него в бъдеще "можем да успеем само чрез добро образование и международно сътрудничество, а не чрез изолация, популизъм и национализъм".

"Нека да подобрим демокрацията и си подредим държавата. Предприемачите да успяват по правилата, а не с връзки. Институциите да работят с лице към хората и да решават техните проблеми. Младите да видят перспектива и да останат. Да почистим българското море, земя, природа. Да направим нашите градове и села по-модерни и уютни. Да дадем път на можещите и знаещите, на трудолюбивите и добрите, за да се множат делата им", призова той.

Президентът изрази мнението си, че българите са жадни за справедливост и очакват реални резултати. По думите му е време политиците да изпълнят със съдържание думата „реформа“.

"Прекалено дълго чакахме и сега сме по-нетърпеливи. Често бяхме лъгани и затова сме по-недоверчиви, но и помъдряхме. Знаем, че с търпение и последователност ще изградим тази България, за която мечтаеха дедите ни и каквато искаме да оставим за децата си. Голямата отговорност пред днешните политици е да отговорят на нетърпението с решителност, на недоверието с честност, на задкулисието с морал. Вече няма място за отлагане на промените и за половинчати решения нито в българското правосъдие, нито в здравеопазването, образованието или енергетиката", каза още Плевнелиев.

Като пример за желанието на българите за промяна, президентът даде пример гласуването на националния референдум за електронното гласуване, когато близо 2 милиона българи гласуваха с „да“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!