Нова Конституция не следва да бъде последно издихание на модела ''Бай Ганьо-Бай Тошо-Бай Кой''

Не можем да приемем за сериозно Данаил Кирилов да изготви конституционен проект - коментира евродепутатът Радан Кънев

OFFNews 14 август 2020 в 15:13 12188 0

"Решенията" на Борисов са безотговорно и несериозно отношение към иначе важния и труден дебат за конституционни промени. Темата за нова българска Конституция не може да бъде дъвка за уплашени политикани в затруднение. Отговорът на институционалната, здравна и социално-икономическа криза не може да бъде даден в панически опити за оцеляване - пише евродепутатът Радан Кънев по повод днешното изявление на премиера Бойко Борисов.

Той обяви, че предлага свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията, намаляване на броя на депутатите наполовина и др.

Аргументите на Кънев са:

"1) ВНС се свиква на база на проект за Конституция, изготвен и одобрен от редовното НС. Не можем да приемем за сериозно Данаил Кирилов да изготви конституционен проект, а 44 НС, което единодушно избра сегашния ВСС и прие десетки законопроекти, които циментират статуквото, да го одобри.

2) Нова българска Конституция трябва да отразява на първо място новия консенсус в обществото и на второ, но не по важност - таланта и усилието на най-добрите български юристи. Партия ГЕРБ и 44-то НС са напълно негодни да покрият и двата критерия.

3) Обществото ни - както самият Борисов неведнъж правилно отбеляза - има спешни и неотложни задачи, свързани с пресрещането на здравната криза, преодоляването на икономическта депресия, стратегическото инвестиране на средствата по NextGenerationEU и Зелената сделка и съответните дълбоки реформи в енергетиката, земеделието, индустрията, образованието, здравеопазването, околната среда.

4) Нова Конституция следва да отразява и закрепва постиженията на вече осъществена обществена и икономическа модернизация, а не да бъде последно издихание на политическия модел "Бай Ганьо-Бай Тошо-Бай Кой". Тя трябва да бъде дело на успешно ново поколение, а не на провалени ченгета.

5) Най-сетне - очевидно е, че в обществото има изцяло нови настроения и разположение на силите в политиката. Абсурдно е досегашното, изчерпано мнозинство да остави в наследство поредното юридическо недоносче.

В заключение: Нека въобще не се хващаме на тази въдица. Борисов не предлага обществени промени, камо ли "рестарт", а поредни селски тарикатлъци. Е, този път се надявам, че няма да минат."

По повод обявения "рестарт" от премиера, включващ конституционни промени, някои предположиха, че именно правосъдният министър Данаил Кирилов ще бъде натоварен с изготвянето им, а това даде повод за шеги като тази:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови