Бъчварова е избрала, но отказа да обяви новия главен секретар на МВР (обновена)

Ивайло Анев 11 март 2015 в 12:37 4307 3

Снимка БГНЕС/Любомир Спиров

Премиерът Бойко Борисов и новият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова

„Ще работя с екипа на Вучков, когото много уважавам и с когото работихме един до друг още по време на предизборната кампания“, заяви на брифинг в парламента новият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Бъчварова беше избрана от народното събрание за министър на вътрешните работи с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ, Патриотичния фронт и БДЦ - общо 139 гласа "за". БСП и ДПС гласуваха "против", а "Атака" не участва в гласуването.

Тя сяда на стола на Веселин Вучков, който подаде оставка преди седмица, а премиерът Бойко Борисов я прие. Вучков напусна, след като стана ясно, че намерението му да бъдат избрани нов главен секретар на МВР на мястото на Светлозар Лазаров и шеф на ДАНС на мястото на Владимир Писанчев е осуетено.

По повод предстоящия избор на нов главен секретар на МВР Бъчварова заяви, че се е спряла на кандидатура сред няколко предложения. Избрала е тази, която е с най-богата биография, но отказа да назове конкретно име. Тя заяви, че това ще стане след малко на заседаноието на Министерски съвет.

Бъчварова уточни още, че от една седмица се запознава с нормативната уредба, която касае ведомството. Тя обяви, че ще се срещне с всеки, който пожелае, но тези срещи ще бъдат открити, така че журналистите да могат да ги отразят.

"Реформата няма алтернатива, защото МВР е лицето на държавността."

Това заяви по-рано Бъчварова от парламентарната трибуна.

По думите ѝ в МВР има нужда от реформи и нови политики. "Сега влизам като политик, който има един мандат зад себе си. В рамките на този мандат съм натрупала доста опит, но може би едно от най-важните неща, които съм правила, е работата ми с Веселин Вучков по работата на ГЕРБ за политическата сигурност", заяви още Бъчварова.

Тя беше категорична, че е приела номинацията, защото е знаела, че в МВР политиката на ГЕРБ е добре обмислена, разработена и няма колебания за посоката.

"Спекулираха политически, коментираха личните ми качества. Но никой не посочи алтернатива на основните приоритети, които стоят пред вътрешното министерство - битовата престъпност, корупцията в МВР, миграционната вълна и реформата в МВР", категорична беше Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!