Нинова: За 12 години в пенсионен фонд печалбата е 1,46 на сто

OFFNews 14 май 2015 в 09:05 4602 9

Реална доходност на Универсалните пенсионни фондове за 12 години е 1.46%. Ако сме имали 100 лева в тях, те са станали 101.46 лв. За професионалните фондове процентът е 0.98. Това каза депутатът от БСП Корнелия Нинова, председател на временната комисия в НС, която изготви доклад за финансовото състояние на пенсионносигурителните дружества и управляваните от тях универсални и професионални пенсионни фондове, по БНР. 

Предложение на комисията е да се намалят на 3% таксите за самите фондове, които в момента вземат 5% от всеки превод. Второто основно предложение е за засилване на контрола. Предлага се законопроект, с който се разширява понятието за „свързани лица“, както и затягане на контрола върху дружествата от страна на КФН.

Във фондовете има около 8 млрд. лева. Този въпрос засяга около 4 200 000 българи, родени след 1959 г. Парите са инвестирани предимно в дългови ценни книжа, в акции, права и дялове, в банкови депозити, инвестиционни имоти, уточни Нинова. 

Фондовете твърдят, че доходността е положителна, тоест парите на хората се увеличават, а КФН казваше че е отрицателна. Търсехме откъде идва това разминаване. Разбра се, че двете страни използват различни методики и правят изчисления за различен период. Народните представители са изискали от КФН и пенсионните дружества да направят обща методика и до 2 месеца да излязат с еднозначни данни дали парите на хората реално се увеличават. Ако това не се случи, Нинова заяви, че ще внесе законопроект в парламента, за да бъде извършено това със закон. 

По думите й няма да се стигне до разбирателство за пенсионната реформа, предлагана от вицепремиера Ивайло Калфин, защото БСП са против вдигането на възрастта и стажа за пенсиониране до 65 години. 

Има елементи, които вероятно на второ четене, когато се гласува текст по текст, ще подкрепим. Например - ако не ти стигат 2 години стаж или възраст, да можеш по рано да се пенсионираш с по-ниска пенсия. Това е наша стара идея, г-н Калфин я предлага. Такова нещо бихме подкрепили, обясни Нинова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!