Нинова: Парламентът да приеме ускорено машинното гласуване и да се разпусне

OFFNews 21 юли 2020 в 16:07 2008 0

Гласуването на вота на недоверие днес показа, че правителството на Борисов и присъдружните му партии докрай ще отричат реалността в името на властта. За нас това управление е изчерпано. Този парламент е делегитимиран и не представлява мнозинството български граждани и тяхното желание за промяна. 

За нас оттук нататък единствена цел на Народното събрание да остане да работи може да бъде само ускорено приемане на машинното гласуване, за да се гарантират честни избори и след това разпускането му.

Това каза председателят на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията.

По нейните думи на вота се е видяло, че Обединените патриоти и ГЕРБ си пазят властта на всяка цена, докато "Воля" се е изтъргувала за пореден път, знаейки, че няма да бъде в следващия парламент.

"Много интересна беше позицията на ДПС - за пръв път в историята на всички вотове, те не взеха отношение в дебата, вероятно изчаквайки как ще се развие въпросът с тримата посочени от премиера Борисов техни министри", коментира Нинова.

"Нашата позиция е категорична и ясна - изчерпано управление, делегитимиран парламент. Продължаваме да подкрепяме протестите и да настояваме за оставката на правителството. Приемане на машинното гласуване в ускорени срокове и разпускане на парламента", завърши лидерът на левицата.

Има едно неоспоримо следствие от този протест вече - въпросът за съдебната система отново ще бъде на дневен ред. В предстоящите избори всяка партия ще бъде принудена да представи своята визия - какво трябва да се случва оттук нататък. Това каза Крум Зарков, зам.-председател на ПГ на "БСП за България", пред медиите. Той е категоричен, че оставките на правителството и на главния прокурор обаче са условие, без което не може.

"БСП ще бъде готова със своите конкретни предложения. Лесни решения обаче няма. Ние ще продължим да работим и ще излезем с наша обща позиция за това какво трябва да се промени и как", каза още Зарков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови