Нинова иска Борисов да обяснява пред депутатите за българската позиция по мигрантския пакт на ООН

OFFNews 09 ноември 2018 в 13:06 4498 0

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска в парламента да се проведе дебат за българската позиция по пакта за миграцията на ООН.  

"Искаме премиерът да дойде и да обясни кой, кога и защо реши да присъедини България към пакта", каза Нинова от парламентарната трибуна.

От левицата ще внесат писмено предложение за дебат в Народното събрание. Според лидерът на БСП няма решение на Министерския съвет  за пакта,  по темата има пълна мъгла. По думите ѝ единствената следа за това, че ще се присъединим, е завишеният бюджет за убежище и миграция.

"БСП е против наред с бежанците от войни от пакта да се облагодетелстват всички мигранти по всякакви други причини, включително и тези, които нямат паспорти", каза още тя. 

Нинова призна, че в пакта за миграция има и някои добри решения. "Но както беше и с Истанбулската конвенция - зад текстовете срещу домашното насилие, да се прикрие идеята за неопределеност на пола, така и тук. Става дума за документ, който стимулира по-голяма миграция и класифицира същата като добро и неизбежно явление", добави тя. 

От ГЕРБ отхвърлиха обвиненията на БСП. "Самото съдържание на този документ в голяма част се покрива в досегашните политики по миграция на България. В него излишно е написано, че всяка държава-членка може сама да определя миграционната си политика - всяка държава, която го е подкрепила, може да си запази миграционната политика", коментира депутатът от управляващата партия Христо Гаджев. 

Пактът ще бъде разглеждан на 10 и 11 декември в Маракеш, след това тепърва ще бъде изготвяна позиция на ООН.

До 1 декември Министерския съвет до 1 декември трябва да вземе решение за състава на българската делегация в Маракеш, както и каква ще бъде българската позиция. Затова другата сряда ще има съвместно заседание на парламентарните комисии по външна и по вътрешна политика. Там ще се проведе дебат за българската позиция с ресорните министерства, които са участвали в преговорния процес – МВР, МВнР и Министерството на труда и социалната политика.

"Така че елате на дискусията, бъдете веднъж конструктивни, за да можем да излезем с национална позиция", добави Гаджев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови