Нинова чака проект за споразумение с ПП, ДБ и ИТН, свиква присъствен пленум да го одобри

Няма договорка да съм председател на парламента на ротационен принцип, обяви тя

OFFNews 02 декември 2021 в 14:32 3532 0

Информацията, че 4-те партии сме се договорили председателят на НС да се избира на ротационен принцип и аз да съм първият председател, не отговаря на истината. Тази информация излезе от писмо на една партия, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. 

За намеренията на преговарящите партии се разбра от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет, информира БНР. 

Нито едно от имената от БСП, които се появяват в публичното пространство като министри и зам.-министри, не е вярно, каза още Нинова. 

Искаме първо да се подпише коалиционно споразумение, за нас на първо място е грижата за хората. Проектът на това споразумение трябва да бъде одобрен от Национален съвет, ще свикаме присъствено заседание другата седмица, когато имаме документът, каза още Нинова в изявление на "Позитано" 20. 

Очакваме от мандатоносителя "Продължаваме промяната" да свикат политическата среща на четирите партии, за да изчистим спорните въпроси и да проведем политическия разговор, допълни тя. А в резултат на тази среща и на експертните решения да се подготви писмено коалиционно споразумение, с ясно разписани ангажименти и срокове, обясни Нинова.

"Потвърждаваме волята си да положим усилия да има редовно правителство, което да започне истинската промяна на досегашния модел на управление. Показвали сме, че се борим със задкулисието. Ще продължим така и не можем да допуснем да се внушава, че участваме в задкулисни разговори или договорки", добави Нинова. 

Новият председател на Народно събрание № 47 трябва бъде избран утре, когато е първото заседание на новия парламент.

Очаква се до часове да бъде подписано коалиционното споразумение между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, заяви пък Андрей Гюров от ПП. Той заяви, че документът ще бъде факт преди старта на новото НС.

В момента текат лидерските преговори в парламента, надяваме се лидерите да се споразумеят и да има действаща формула за сформиране на правителство в най-скоро време", допълни депутатът, цитиран от бТВ. 

Относно евентуална ротация на председателя на парламента, Гюров посочи, че "на този етап това е все още идея, която се обсъжда“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови