Няма опасност за вота от неидентифицирани машини, но ЦИК иска прокуратурата да провери

Ангел Марковски Последна промяна на 11 ноември 2021 в 16:31 639 0

ЦИК внася искане до главния прокурор да провери всички действия с машините на територията на страната. Това обяви говорителят на комисията Росица Матева на редовния брифинг за организацията на изборите на 14 ноември.

"Ако в част от тях се съдържат тези 150 машини, за които стана ясно, че са в склад на летище "София" - за тях ЦИК разбра от преписка на СГП. Ние не знаем кога са внесени, от кого и за какво", отбеляза Матева и подчерта, че между ЦИК и фирмата вносител "Сиела Норма" няма конфликт.

"Има пълна сигурност, че никакви внесени машини или нещо подобно на машини за гласуване не могат да повлияят на изборния процес. Всичко е пушилка в това отношение. Проблемът е, че се създава едно напрежение и недоверие в хората към машините за гласуване", допълни Цветозар Томов и обясни, че има достатъчно устройства и в резерв при евентуален балотаж, които ще бъдат изпратени в чужбина, тъй като няма технологично време старите да бъдат върнати.

"Този ажиотаж на машинното гласуване прилича на някои конспиративни теории като кемтрейлс и плоска ли е земята. Съществува технологична възможност да бъде пробит софтуерът. 100% сигурност няма никоя технология. Само хешкодът, който трябва да е еднакъв при всички секции, е 365 цифри и ако трябва да се търси комбинацията, това са трилиони комбинации, а за да може да пробиете този хешкод, ви трябва супермощни компютри, които да работят продължително време, за да могат да го направят. Затова предвиждаме твърде голяма извадка от хартиените разписки. Това е на фона на обстоятелството, че при хартиеното гласуване съществуват толкова техники за измама, че може да се стигне до извода, че хората, които провокират доверие към електронното гласуване, съжаляват за хартиеното гласуване", каза Томов. 

Росица Матева поясни, че общо 12 990 секции ще бъдат разкрити на предстоящия вот, а 5067 са регистрираните кандидати за парламентарните избори, докато кандидатпрезидентските двойки са 23. По думите ѝ общо машините, които ще бъдат използвани в страната и извън страната на изборите на 14 ноември, са 11 936. На територията на страната машини има общо 12 837 машини на ЦИК, които са собственост на държавата.

Тя беше категорична, че не е давала разрешение в изборния ден да бъдат заменяни машини.

"Няма начин машината да бъде заменена с друга, тъй като трябва да бъде подменен софтуерът и да бъдат инсталирани смарт карти", подчерта още Матева.

За вота в чужбина ще бъдат изпращани нови машини в случай на втори тур на президентските избори заради липса на техническо време за пренастройване на наличните там устройства. Ако все пак възникне случай на невъзможност на изпращане на машина, ще се премине към гласуване с хартиена бюлетина, обясниха от ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови