Ненчев: В НАТО не е обсъждана възможността за изпращане на АУАКС в България

OFFNews 11 февруари 2016 в 09:56 2577 7

Ненчев: В НАТО не е обсъждана възможността за изпращане на АУАКС в България

Снимка БГНЕС, архив

На срещата днес не е обсъждано изпращането в страната ни на АУАКС и конкретен брой войници, това се казва в изявление на министъра на отбраната Николай Ненчев.

То беше направено по повод съобщение за това, че алиансът ще засили военното си присъствие в Черноморския регион. Споед руската осведомителна агенция НАТО вече е засилило наблюдението със самолети-радари от типа АУАКС, които се намират в Румъния, България и Турция, като ще бъде пратен и контингент от батальон от 500-1000 войници в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и България.

"В публикациите са посочени цифри и факти, които не се базират на дискусиите и взетите решения до момента", се казва в изявлението на Ненчев.

По думите му: "Заявленията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред пресата, както и дискусиите в рамките на Алианса, бяха свързани с възможностите за повишаване на сигурността в Източна Европа. Широко известен факт e, че на срещата на Върха на НАТО в Уелс през 2014 г. бяха взети решения, насочени към гарантиране сигурността на съюзниците. След ескалацията на военните действия в Сирия, НАТО откликна позитивно на молбата на Турция за засилване на мерките за гарантиране на сигурността й, в т.ч. и чрез използване на АУАКС.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови