''Нефелен''. Така Денков нарече вече законопроекта на Делян Добрев за левчето за гориво

Министерство на икономиката подготвя 10 потенциални нови инвестиции извън София

Ружа Райчева 07 септември 2023 в 11:04 3051 0

Делян Добрев в пленарната зала на старото Народно събрание

Снимка БГНЕС/Люба Филипова

Делян Добрев в пленарната зала на старото Народно събрание

Премиерът Николай Денков нарече приетия в началото годината законопроект на депутата от ГЕРБ Делян Добрев за компенсация на цената на горивата "нефелен". 

Това се случи по време на живо излъчване на страницата на Министерски съвет в социалните мрежи, където Николай Денков отговаряше на въпроси от гражданите

На 12 януари Народното събрание окончателно прие законопроекта на Делян Добрев от ГЕРБ за компенсирането на разходите на потребителите на транспортни услуги. Месеци наред и в няколко различни парламента Добрев настояваше на своята мярка, с която обещаваше лев компенсация на литър гориво, но при финалното приемане на законовите текстове фиксирана сума в мярката липсваше. 

Умря легендата за левчето: ГЕРБ обещава лев компенсация на литър, но фиксирана сума в мярката липсва

Днес, осем месеца по-късно след поредни предсрочни избори и нов парламент, премиерът Николай Денков коментира закона на Добрев и обяви, че той е "нефелен". 

Отговаряйки на зрителски въпроси, Денков обясни, че цените на горивата зависят от регионалния пазар и че правителството не може да регулира цените. Той посочи, че преди месец цената на нефта на международните пазари е била под 70 долара за барел, в момента е 90 и над 90 долара за барел. 

"В началото на тази година Народното събрание прие един закон, който няма как да работи, той просто е нефелен, защото няма как да бъде вкаран в употреба. Противоречи на европейското законодателство. Това, което Делян Добрев пише периодично, за да уязви някого, просто не може да се реализира и той го знае прекрасно", заяви Николай Денков. 

Той посочи, че същевременно бе приет много важен закон за енергетиката - за изземане на свръхпечалбите на "Лукойл". Денков каза, че въпреки, че в медиите много се пише как "Лукойл" е на свръхпечалба, е важно да се отбележи, че 40% от тези пари отиват в държавния бюджет. 

Кой е българският 50 Cent: НС създаде временна комисия за разследване на "Лукойл" със скандал

"Ако някой иска да промени това, нека бъде така добър да си погледне законодателството, включително и Делян Добрев, който има законодателна инициатива, и тогава да търси развитие по законодателна инициатива, която може да бъде реализирана."

10 потенциални нови инвестиции

Денков изтъкна, че наскоро в страната са били открити три нови завода - в Русе, Стара Загора и разширение на съществуваща сграда в Шумен. По неколкостотин служители ще бъдат назначени там. По думите на Денков това са инвестиции нужни точно за тези региони, за да могат да настигнат София и Пловдив, които са по-добре развити.

Премиерът съобщи, че Министерството на икономиката разглежда още десет проекта, които са в напреднал стадий за още инвестиции извън София, например Плевен, който се нуждае от инвеститори.

"Ако не беше редовното правителство, можеше и сега да нямаме бюджет, но се него задаваме рамка, по която могат да работят фирмите. Работим за бизнеса, но трябват по-дългосрочни мерки, за да влязат инвеститорите", заяви Николай Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!