Умря легендата за левчето: ГЕРБ обещава лев компенсация на литър, но фиксирана сума в мярката липсва

Народното събрание прие на второ четене законопроекта на ГЕРБ за компенсация на моторните горива

Ружа Райчева 12 януари 2023 в 17:31 12152 4

Венко Сабрутев размаха монети от 50 стотинки и 1 лев от трибуната на Народното събрание

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Венко Сабрутев размаха монети от 50 стотинки и 1 лев от трибуната на Народното събрание

След тричасов дебат и едночасова пауза Народното събрание прие на второ четене законопроекта на ГЕРБ за компенсирането на разходите на потребителите на транспортни услуги. Така депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев окончателно спечели дългата си битка "за левчето". 

От 164 гласували народни представители "за" бяха 153, "против" нямаше, а 11 се въздържаха. С приемането на законовите промени се въвежда вноска за преработвателите на руски нефт, която ще се набира от Фонд "Сигурност на електроенергийната система" в отделна целева сметка.

На първо четене законопроектът определяше кои горива ще бъдат компенсирани - бензин А95; дизелово гориво; втечнен нефтен газ (LPG); природен газ, но с предложение на Делян Добрев тази част от закона беше премахната днес. 

Средствата за компенсациите ще се събират от нефтената рафинерия "Лукойл Нефтохим" в Бургас и свързаните с нея компании, които преработват руски нефт на територията на България.

До момента рафинерията "Лукойл Нефтохим" преработва предимно руски нефт сорт "Уралс". Със започването на войната в Украйна и налагането на санкциите за търговските сделки с руски нефт цената на "Уралс" значително поевтиня спрямо "Брент". Според статистиката за последната година има месеци, в които разликата в цената на двата сорта нефт е над 30 долара на барел.

Делян Добрев се опитваше да прокара тази законова мярка още от началото на войната в Украйна. Той твърди, че "Продължаваме промяната" (ПП) са "цакали всеки български потребител на горива с левче на литър" чрез схема за закупуване на руски газ през посредници на "Газпром". Покрай своята политическа битка той се сдоби с прякора "Българският 50 Cent", измислен от депутата от ПП Венко Сабрутев.

Въпреки че Добрев упорито повтаря тезата си за левчето и как ГЕРБ ще върнат откраднатото в джоба на гражданите, в законопроекта на ГЕРБ никъде не е точно фиксирана сумата, която ще се изплаща като компенсация за литър гориво. ГЕРБ твърдят, че със сегашната промяна в дадени случаи компенсацията може да достигне 1 лев. 

Макар, че компенсацията от 1 лев не е гарантирана, още след приемането на закона на първо четене бившият здравен министър от ГЕРБ Костадин Ангелов се похвали във Фейсбук, че "парламентът е приел мярката на ГЕРБ за 1 лев компенсация на литър". 

По време на дебатите Васил Стефанов (ПП) заяви, че ПП няма да подкрепят този законопроект. Той посочи, че ГЕРБ са направили множество промени между първо и второ четене с помощта на зам.министъра на финансите Людмила Петкова:

"Какво ще гласуваме сега знаят само г-н Добрев и г-жа Петкова. Промените засягат най-вече формулата, с която се изчислява вноската към Фонд "Сигурност на електроенергийната система."

Искрен Митев от ПП допълни, че след обвиненията на ГЕРБ за откраднатото левче към ПП се е оказало, че такова не съществува. По думите му понеже Борисов е искал парламентарната му група да докаже обвиненията, ГЕРБ са внесли своя законопроект.

"Днес е тъжен ден за България, умря една легенда - легендата за левчето! Стана ясно, че цялата парламентарна група на ГЕРБ е заложник на лъжите на г-н Борисов", каза Искрен Митев и добави, че му е тъжно за тях.

Как ще се изчислява компенсацията? 

В хода на дискусията Делян Добрев предложи числото 0.5 във формулата да се замени от 0.7. Предложението му се прие единодушно от депутатите.

Венко Сабрутев (ПП) изтъкна, че проектозаконът е почти изцяло пренаписан между първо и второ четене. По думите му от ГЕРБ са сменили всичко, освен името на вносителя - Делян Добрев. Според него този законопроект няма да намали цените на горивата и няма да защити интересите на гражданите:

"Той защитава интересите на "Лукойл", като им гарантира стотици милиони свръхпечалба. Със закон ще им дадете половината от свръхпечалбите. Оказва се, че левчето не е левче, а е 50 стотинки и то те са печалба за "Лукойл". Стана ясно коя е коалицията "Лукойл" - ГЕРБ-СДС!"

Сабрутев твърди, че новата формула за изчисление на компенсацията гарантира 50 стотинки свръхпечалба на литър гориво за "Лукойл".

"Г-н Сабрутев, доживяхме да потвърдите за левчето! Сабрутев призна, че има един лев! Колкото и да ви боли - всички недостатъци на този закон бяха променени между четенията", отговори на критиките на Сабрутев и Митев вносителят Делян Добрев.

Към 15 часа пленарното заседание прекъсна за извънредно събиране на комисията по бюджет и финанси, за да бъде обсъден законопроект, свързан с дерогацията на санкциите върху вноса на руски петрол, наложени от ЕК. Час и половина по-късно депутатите гласуваха заглавието, член първи и член втори на законопроекта. Дебатът беше подновен и гласуванията по параграфите на законовите текстове протичаха спокойно и без дебат. 

След приемането на законопроекта Андрей Гюров поиска почивка от името на ПП. След паузата депутатите ще обсъдят последната точка в дневния ред - проекторешение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй", вносители отново са Делян Добрев и група народни представители.

Законопроектът ще засяга най-уязвимите физически лица, а дефиницията за уязвими групи предстои да се изясни. За да бъде окончателно одобрен този законопроект, трябва да мине нотификация на ЕК, уточни Рамадан Аталай от ДПС след гласуването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1600

4

HolyDiver

13.01 2023 в 00:15

ГЕРБ са най големите некадърници - жалко че с тези миерни популистки методи малоумния български народ пак ще им се върже. Уш дясна партия били, а това е най лявото нещо, което съм виждал от десетилетия!
Сега всички дето се осигуряват на минимална и карат по няколко коли ще получават за сметка на малкото останали, които си внасят осигуровките и издържат тази пропаднала държава.
Честита ни справедливост! За пореден път доказателство че няма никакъв смисъл човек да си плаща осигуровките.

5827

3

pisnamiotmutri

12.01 2023 в 21:07

Троловете на ГЕРБ ще почнат ли сега да наличат Тиквата лъжец или няма такова нареждане?

-1650

2

ob1

12.01 2023 в 20:20

Делян е идиот като всички други крадци от ГРОБ. Тия компенсации са популистки тъпотии. Колкото не ми харесваха на ПП 25те ст, толкова ме дразнят и тия с лева си. Пак излиза от моя джоб, за да може някой тъпак да кара с евтинката нафтичка и да гласува послушно.

1935

1

Муню

12.01 2023 в 17:59

То не биле компютри, а компоти. Кой ги отваря и по колко ще се заделя, пак не е ясно. Всичката има работа е такава - продажници!
Построиха газопровод без документи и понеже са малоумни, не помнят и къде им е картата!
Сега искат атомна централи, ама понеже са путинисти, пак ще забравят какво са подписвали!
Банда неудачници!

 
X

Да помогнем на украинските деца!